Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Augusztus 24. 11:44, péntek | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Módosíthatják az 'elektromos lábbilincs' alkalmazását Ausztriában tiltakozások nyomán

Módosíthatják az 'elektromos lábbilincs' alkalmazását Ausztriában tiltakozások nyomán

Az áldozatok is beleszólást kaphatnak a jövőben abba, hogy erőszakos bűncselekmények tetteseit börtönbüntetésre, vagy "elektromos lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre ítélje-e a bíróság.

Az áldozatok is beleszólást kaphatnak a jövőben abba, hogy erőszakos bűncselekmények tetteseit börtönbüntetésre, vagy "elektromos lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre ítélje-e a bíróság - jelentette be Beatrix Karl igazságügyi miniszter két közelmúltbeli, felháborodást kiváltó esetre reagálva egy televíziós interjúban.

A miniszter az ORF csütörtök késő esti híradójában közölte: kezdeményezi a jogszabály módosítását annak érdekében, hogy a jövőben az áldozatokat is hallgassák meg a döntés előtt.
Az egyik esetben egy 51 éves férfit két év részben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 15 éves lány elleni szexuális bűncselekmények miatt. A büntetés hat hónapos letöltendő részét egy linzi felsőbíróság utóbb a korlátozott mozgásszabadságot jelentő "lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre módosította.
A nemi erőszak áldozata a bíróságon tiltakozott a döntés ellen, és a médiában is hangot adott felháborodásának. A most 20 éves nő nehezményezte a döntés mellett azt is: hivatalosan nem értesítették arról, hogy támadója már nincs börtönben. Egy másik, stájerországi nemi erőszak áldozata a sajtónak elmondta: attól való félelmében, hogy ismét találkozik a férfival, elköltözött a városból, ahol addig lakott. "Nem tudtam arról, hogy kint van, amíg mások meg nem látták az utcán" - mondta.
Az elektromos lábbilincset 2010-ben vezették be Ausztriában, vitáktól övezve. A törvény módosítását most több párt és áldozatvédelmi szervezetek is szorgalmazták. A miniszter kijelentette: véleménye szerint az alkotmányellenes lenne, ha más bűnelkövetőkkel szemben nemi erőszaktevőket nem lehetne "lábbilinccsel" kiengedni a börtönből. Hozzátette ugyanakkor, hogy az alkotmánnyal összeegyeztethető megoldások között lehet az áldozat bevonása a döntésbe. Kijelentette azt is, hogy kezdeményezni fogja a linzi eset felülvizsgálatát a közigazgatási bíróságnál.

Címkék: Ausztria-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni