Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 22. 12:01, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Moody\'s: Európának sokkal nagyobb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié

Moody\'s: Európának sokkal nagyobb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié

Az európai gazdaság kilábalásának több okból is várhatóan sokkal erőteljesebb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié - áll a Moody\'s Investors Service kedden Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az amerikai gazdasági növekedés gyorsulása éppen ezért pozitív adósminőségi hatásokkal jár az európai kereskedelmi és szuverén adósi körben.

Jorge R. Valez, a Moody's alelnöke, a tanulmány szerzője az elemzést bemutató ismertetésében kiemelte: a hat legnagyobb európai gazdaságot - Németországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot és Hollandiát - vizsgálati mintaként felhasználva a cég modellszámításai azt mutatják, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) értékének tartós 1 százalékos növekedése 0,8 százalékot ad hozzá az európai gazdaságok által megtermelt GDP-értékhez.

A Moody's számításai szerint ugyanakkor a kínai hazai össztermék minden 1 százalékos növekedésétől Európa csak 0,2 százaléknyi pótlólagos GDP-növekményt remélhet.

Valez szerint ennek elsődleges oka az, hogy az Egyesült Államok az európai gazdaság egészének legnagyobb kereskedelmi partnere, emellett magasabb szintű a pénzügyi kondíciók és az üzleti ciklusok szinkronizáltsága az európai és az amerikai gazdaság között, mint Európa és Kína között.

A hitelminősítő közölte tanulmányában, hogy a tavalyi súlyos világgazdasági sokk után az idén az amerikai és a kínai gazdaságban egyaránt erőteljes fellendülést vár: a cég előrejelzése szerint az Egyesült Államokban reálértéken 6,5 százalékkal, Kínában 8,5 százalékkal növekszik a hazai össztermék az idei év egészében.

Ez várhatóan az európai államadós-megítélésnek is jót tesz majd, mivel a magasabb ütemű európai gazdasági növekedés magasabb államháztartási bevételeket eredményez, ezzel egy időben csökkenti a szükségszerű költségvetési kiadásokat - áll a Moody's helyzetértékelésében.

A hitelminősítő várakozása szerint az európai vállalati szektoron belül elsősorban az exportorientált cégek adósminőségi megítélésének tesznek jót az erőteljes amerikai és kínai növekedés átszűrődő hatásai a kereslet valószínűsíthető erősödése révén.

Más nagy londoni házak valamivel óvatosabban ítélik meg az amerikai és a kínai gazdaság rövid távú növekedési kilátásait.

A Fitch Ratings hitelminősítő ugyancsak Londonban bemutatott friss, felülvizsgált globális előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a beszállítói oldalon kialakult szűk keresztmetszetek miatt a korábban vártnál lassabban növekszik az idén az amerikai és a kínai gazdaság, és emiatt a világgazdaság teljesítménye is.

A Fitch közölte: az előző előrejelzésében szereplő 6,8 százalékról 6,2 százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei reálnövekedésére adott prognózisát, a kínai hazai össztermék idei bővülési ütemére szóló előrejelzését pedig 8,4 százalékról 8,1 százalékra vette vissza.

A cég 2021 egészében a globális GDP-érték 6 százalékos növekedésével számol.

A Fitch hangsúlyozta: ez is rendkívül gyors ütemű világgazdasági növekedésnek számít, de előző, júniusban összeállított előrejelzése még 6,3 százalékos idei globális növekedést valószínűsített.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.