Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Július 06. 12:32, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

NATO-parancsnok: Magyarország egy erős szövetséges

NATO-parancsnok: Magyarország egy erős szövetséges

Magyarország egy erős szövetséges, amely emelte védelmi költségvetését, fejlesztette képességeit, és készen áll arra, hogy részt vegyen a térség biztonsági megerősítő intézkedéseiben.

Hangsúlyozta a NATO Szövetséges Erők Egyesített Parancsnokságának parancsnoka hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hans-Lothar Domröse, aki hétfőn Benkő Tibor vezérkari főnök meghívására érkezett Budapestre, a vezérezredessel és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is megvitatta a NATO-t déli és keleti irányból érő biztonsági kihívásokat. Hans-Lothar Domröse kifejtette: a tanácskozásokon egyetértettek abban, hogy a NATO-államoknak mindig, minden időben, mindenhol készen kell állniuk mindenféle veszélyre.

A kiemelt témák között szerepelt az Iszlám Állam terrorszervezet, a migrációs problémák, az oroszországi fenyegetés és az ukrajnai helyzet.

A NATO-parancsnok elmondta: egyeztettek a NATO keleti erősítésének keretében a több országba, köztük Magyarországra tervezett úgynevezett előretolt vezetésirányítási bázisról is.

Hans-Lothar Domröse azt mondta: remélik, hogy a NATO védelmi minisztereinek hozzájárulása mellett minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a székesfehérvári NATO-bázis akár jövőre megkezdhesse működését. Ez pedig erősíteni fogja az ország, a térség biztonságát, és nagyban hozzájárul a szövetség kollektív védelmének garantálásához - tette hozzá.

A német vezérezredes kitért arra is, hogy parancsnoksága alatt ő felel az idén kezdődött Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű új afganisztáni misszióért, amely továbbra is nagyon fontos feladat a NATO számára.

Felidézte: a korábbi százezer fős nemzetközi erőhöz képest jelenleg mintegy 12 ezer katonával vannak jelen az országban, és azt tervezik, hogy 2016 végén, 2017-ben tovább csökkentik a misszió létszámát.

A NATO továbbra is elkötelezetten dolgozik azért, hogy hatékonyan működjenek az afgán hatóságok, fel tudjanak lépni a korrupció ellen, a rendőrök és a katonák biztosítani tudják a lakosság biztonságát, hogy a térségben béke legyen, és az ott élő embereknek jobb jövőjük legyen - hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve: ezért vannak ott jelenleg is.

Hans-Lothar Domröse kiemelte: Magyarország is régóta komoly szerepet vállalt az afganisztáni missziókban.

Elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt személyesen látogatta meg a magyar PRT-t (tartományi újjáépítési csoportot) Puli-Humriban. Azt tapasztalta, hogy a magyar vezetésű kontingens meghatározó szerepet töltött be a misszióban, nagyban hozzájárult az Észak-Kabulban található repülőtér biztonságának megerősítéséhez.

Címkék: Magyarország, nato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.