Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Augusztus 17. 12:02, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Necas: nem enged a cseh kormány az egyházi kárpótlás és az adóemelés ügyében

Necas: nem enged a cseh kormány az egyházi kárpótlás és az adóemelés ügyében

Petr Necas cseh miniszterelnök meg van győződve arról, hogy amennyiben a jobbközép kormánykoalíció felelősen viselkedik, szeptemberben sikerül keresztülvinnie a parlamentben mind az egyházi kárpótlást, mind az adóemelést

A kormány ezekben a kérdésekben nem kíván meghátrálni. "Meg lehet ezt is tenni, de az már más kormány lesz, más miniszterelnökkel. Ezzel a miniszterelnökkel soha" - mondta Necas a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilapban pénteken megjelent interjújában.
A szociáldemokrata többségű szenátus az egyházi kárpótlást és az adóemelést is elutasította. Ezt azt jelenti, hogy a törvényjavaslatok visszakerülnek a képviselőházba, s újbóli elfogadásukhoz a 200 tagú testületben 101 szavazatra lesz szüksége a koalíciónak. Pillanatnyilag a hárompárti kormánykoalíció 100 képviselővel rendelkezik.
A miniszterelnök jelezte: mérlegeli, hogy a gazdasági reformintézkedéseket tartalmazó törvénytervezetről szóló parlamenti szavazást esetleg összekapcsolja a kormány iránti bizalom kérdésével, illetve szavazással.
Necas úgy véli, hogy amennyiben most a kormány meghátrálna, az rossz jelzés lenne a pénzpiacoknak, s azt mutatná, hogy a kormány távolodik konszolidációs stratégiájától.
"Ha a kormány nem lesz képes átültetni a gyakorlatba konszolidációs politikáját, nem marad ok arra, hogy a helyén maradjon" - jegyezte meg a miniszterelnök.
A Lidové Noviny című konzervatív napilap pénteki jegyzetében azt írja, várható, hogy a viták és a kifogások ellenére a kormánykoalíció képviselői végül is fegyelmezetten felsorakoznak a kormány mögött, mert érdekeik ezt kívánják. "Egy esetleges előre hozott választás esetén a képviselők többségének politikai jövője ugyanis nagyon bizonytalan" - mutat rá a tekintélyes napilap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt