Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2011. Szeptember 28. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Négy új turisztikai attrakció Nógrádban

Négy új turisztikai attrakció Nógrádban

Az Ipoly Erdő Zrt. területén, négy helyszínen, összesen közel 574 millió forint értékű turisztikai beruházást adnak át szeptember 30-án.

Balassagyarmat-Nyírjesen, Diósjenőn, Hollókőn és Szendehely-Katalinpusztán erdei környezetben elkészült turisztikai attrakciókhoz 484.479.964 forint pályázati forrást biztosított a Magyar Állam és az Európai Unió az Észak-Magyarországi Operatív Programon (ÉMOP-2.1.1/B-2F-2009-0022) keresztül.

Nógrád megye területének közel 40%-a erdő, aminek jelentős részét az állami tulajdonú Ipoly Erdő Zrt. kezeli. A természetföldrajzi adottságok és a társadalmi környezet is indokolják, hogy az állami erdők kezelője hangsúlyt fektessen az idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztésére. Az Ipoly Erdő Zrt. 2005-ben készítette el saját ökoturisztikai koncepcióját, és kezdte el azokat a beruházásokat, amelyekre a most elkészült projektek tehetik fel a koronát. Ezek révén ugyanis a Börzsönyben és a Cserhátban egymással összefüggő – a cég többi, turisták által kedvelt célpontjához is kapcsolódó – komplex turisztikai attrakció jött létre.

Füvészkert és Vadaspark Balassagyarmaton

Balassagyarmat kedvelt pihenőhelyén, a Nyírjesben, hat évvel ezelőtt kezdődött el a 22 hektáros füvészkert kialakítása. A kert koncepciója, hogy Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi növényeit erdőtársulás szerű mutassa be a látogatóknak.

Az ÉMOP támogatásának köszönhetően a hatszáz különleges növényfajt – köztük 550 Magyarországon nem honosat – bemutató kertben, 2011-ben több kilométer hosszú, tájékoztató táblákkal szegélyezett tanösvény épült, amely három egyedi fahídon vezet át. Emellett egy 15 hektáros vadaspark is létrejött, valamint korszerű erdei játszótér, fedett, erdei foglalkoztató, mozgáskorlátozottak részére parkoló, vizesblokk továbbá sportpálya épült a területen. A mintegy 40 hektárosra bővített, rendezett parkot elsősorban a szervezett kirándulóknak, illetve iskolai csoportoknak ajánlják, de ideális helyszíne lehet ismeretszerző erdei túráknak és erdei iskolai foglalkozásoknak is.

Túrázók bázisa és tudástár Diósjenőn

A Börzsöny keleti bejáratát vigyázó diósjenői erdőgondnoki ház körüli, 4 hektáros területen jött létre a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban. Az uniós forrás révén a parkerdei környezetben, a Börzsöny erdeinek sokszínűségét idéző, tájékoztató táblákkal jól ellátott sétaút épült, amely egy különleges fahídon is átvezet. Az út mentén pihenőhelyek, játszóterek, sportpályák, állatsimogató és minigolf pálya várja a kirándulókat. A csoportosan érkezőket fedett rendezvénytér, a piknikezni vágyókat szabadtéri tűzrakó helyek fogadják. A látogatók kényelmét a Börzsönyről tájékoztató információs pult, erdei teázó, a környék termékeit kínáló ajándékbolt, és kulturált mosdók szolgálják.
A Diósjenői Erdei Szabadidőparkot a Börzsöny meghódítására indulóknak éppúgy ajánlják, mint a komoly túrázási szándék nélkül a természetbe vágyóknak. Az év minden szakában ideális helyszíne lehet osztálykirándulásoknak, csapatépítő tréningeknek, közösségi foglalkozásoknak.

A világörökség közelében

A világörökségnek számító Hollókő történelmi központjában, évek óta látogatható az Ipoly Erdő Zrt. „Erdő és ember” című kiállítása. Ennek közelében, a szomszédos Rimócra vezető erdei út mellett épült fel a hatalmas fahídon át megközelíthető tanösvény. A tanösvényt a környék élővilágát bemutató tájékoztatótáblák, pihenőhelyek, erdei játszó- és tornaeszközök egészítik ki. Az kiépített erdei út bejárása során a látogatók bepillanthatnak a Hollókő környéki erdők világába, a természetben tapasztalhatják meg mindazt, amit a kiállításon már láthattak.

Az Ipoly Erdő Zrt. – mint a Hollókő környéki állami erdők jelentős részének gondozója – az ökoturizmus igényeihez igazodva valósította meg a tanösvényt. A természeti környezet szakszerű bemutatása jól kiegészítheti a néprajzi, történelmi, építészeti látványosságokat, és eddig ismeretlen programelemmel gazdagítja a hollókői választékot.

Kirándulóközpont a Börzsöny és a Cserhát kapujában

A Budapesttől alig félórára lévő Naszály környékének turisztikai feltárását 2004-ben kezdte meg az Ipoly Erdő Zrt. Szendehely-Katalinpusztán az elmúlt években elkészült a Gyadai tanösvény, a madártani ösvény, majd az óvodásoknak ajánlott „Legyél te is kis erdész”, élményösvény. A néhány év alatt népszerűvé vált tanösvényeket tavaly az „Év ökoturisztikai létesítményének” választották.
A sikeres ÉMOP pályázatnak köszönhetően, a tanösvények kiindulópontjánál, két futballpályányi területen épült fel a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola. Sportpályák, játszóterek, pihenőtó, szabadtéri tűzrakóhelyek, erdei teázó és bolt, kulturált mosdók illetve parkolók mellett régi erdei mesterségeket bemutató műhelyek, csoportfoglalkozásokra alkalmas termek, kiállítótér, méhészeti bemutató és egy osztály befogadására alkalmas szálláshely várja a jövőben a kirándulókat. Egy hatalmas modell is áll a parkban, amibe belépve, egy fa belsejébe jutunk, és megérthetjük a növény működését. A „Tölgyfa élete” című kiállítás pedig egy fa életciklusán keresztül enged bepillantást a naszályi gyertyános-tölgyesek életébe, és az erdészek munkájába.

Az Ipoly Erdő Zrt. négy új, nógrádi turisztikai attrakciójának ünnepélyes átadását 2011. szeptember 30-án rendezik a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola területén. Az avatóünnepség egyben a XV. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitóeseménye.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 16:45, csütörtök | Belföld

A hétvégén is folytatódik a kánikula

A hétvégén is folytatódik a kánikula: szombaton 28-36 Celsius-fok várható, majd vasárnapra némileg csökken a meleg, és elszórtan záporok-zivatarok jelenhetnek meg, a legmelegebb órákban 27-33 fok valószínű

2024. Június 20. 16:44, csütörtök | Belföld

Agrometeorológia: a száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

Hőség- Harmadfokú riasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján