Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2011. December 31. 15:12, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Negyedmillióan az utcán, tizenkét halott

Negyedmillióan az utcán, tizenkét halott

Legalább tizenkét ellenzéki tüntetőt megöltek a szíriai biztonsági erők pénteken, miközben több mint negyedmillió ember vonult az utcára az arab országban tiltakozásul Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen.

Homsz városában öt rendfenntartó halt meg egy lövöldözésben – közölték ellenzéki aktivisták.

A pénteki imát követően 74 különböző helyen – a többi között a Damaszkusztól 320 kilométerre található Idlibben, Maaret an-Nomanban, Han Sejkúnében és Szarakebben – vonultak utcára a tiltakozók. Az utóbbi két városból a szíriai hadsereg kivonta a tankokat, mert a területre érkeznek az Arab Liga megfigyelői – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet.

A megfigyelők jelenléte azonban Szíria-szerte csak felbátorította a tüntetőket, akik szeretnék megmutatni mozgalmuk erejét. Ellenzéki aktivisták szerint a kormányerők öt embert agyonlőttek Hama városában, további ötöt pedig a déli Deraában. Másik két tüntető életét a kelet-szíriai Idlib tartományban oltották ki, ahol további 37-et megsebesítettek. Damaszkusz elővárosában, Dumában legalább két tucat tüntető sebesült meg a rendfenntartókkal vívott összetűzésben.

Az ENSZ adatai szerint a március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint ötezren, más források szerint több mint hatezren haltak meg.

Címkék: Damaszkusz, ensz, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 09:37, kedd | Külföld

Borrell: nincs megegyezés az újabb szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak

2022. Május 16. 14:07, hétfő | Külföld

Majdnem száz belgrádi iskolában volt bombariadó

Majdnem száz belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel - közölte a szerbiai oktatási minisztérium.

2022. Május 16. 11:04, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 521,5 millió, a halálos áldozatoké 6,264 millió a világon

A világon 521 468 571 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 263 899 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai alapján.

2022. Május 16. 09:01, hétfő | Külföld

Fenntartja a maszkviselést a reptereken és a repülőjáratokon Olaszország

Olaszország repülőterein és az országból induló légi jártakon megmarad a maszkviselési kötelezettség egészen június 15-ig, annak ellenére, hogy az Európai Unió ezt hétfőtől eltörli