Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 14. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nehezebb lehet jövőre az érettségi

Nehezebb lehet jövőre az érettségi

A magyar fiatalok idén a tavalyinál eredményesebben abszolválták az érettségit.

A 3,65-os átlagos végeredmény jó - a munkáltatók és az egyetemek azonban nem elégedettek a rendszerbe bekerülőkkel: szerintük romlik a tudásszint, a helyesírás és az idegen nyelvi készségek . Hoffman Rózsa oktatási államtitkár ezért is javítana 2012-től az érettségi vizsga színvonalán és emelne a követelményeken.

Az államtitkár szerdán, az idei évet értékelő tájékoztatóján elmondta: a Nemzeti Alaptanterv módosításán túl az érettségi színvonalának emelését nevezte meg a jövő év fő céljaként. Hoffmann az eredmények ismertetésekor elmondta: az átlag három századdal javult a tavalyihoz képest, ezzel megfelel az elmúlt tíz év átlagának – írja az Index.

Az eredmény jónak tűnik, ám lehet, hogy mégsem elegendő. A követelmények a magyarországi érettségin nem túl magasak (a kettes eléréséhez már 20, a négyeshez pedig 60 százalékos teljesítmény is elég). Ezért az államtitkárság hozzálátott egy terv kidolgozásához. Részleteket még nem tudni, ám az biztosnak tűnik, hogy nehezebb érettségit szeretnének.

Kérdésre válaszolva az államtitkár asszony elmondta, hogy a kétszintű matúra sok szempontból kritizálható, ám az objektivitást meg kell tartani. Bár, mint Hoffmann elmondta, ezt egységes érettségivel is meg lehet oldani.

Az éves összefoglalón elhangzott még, hogy az év legnagyobb intézkedéseinek a buktatás és az osztályozás visszaállítását tartja az oktatásügy irányítója. A kirívóan magas hiányzási számok is csökkentek, elsősorban annak köszönhetően, hogy 50 óra hiányzás után megvonhatják a családi pótlékot.

A kormány ebben az évben az újraindítási program keretében négy kisiskolát nyitott újra. Azért ilyen keveset, mert nem volt több pályázó. Újságírói kérdésre válaszolva az is elhangzott, hogy az oktatási államtitkárság nem kíván iskolákat bezárni vagy összevonni.

Az új köz- és felsőoktatási törvény tervezetét ősszel tárgyalja majd az országgyűlés. Az új közoktatási törvényben megyei szinten szeretnék majd szabályozni az iskolarendszer működését. A jogszabály életbe lépése után átvizsgálják az egész iskolarendszert. Azt fogják ellenőrizni, hogy az iskolák megfelelnek-e a gazdaságossági- és nemzetstratégiai céloknak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: érettségi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni