Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 09. 07:08, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

A négy visegrádi országnak érdeke, hogy az euróövezet stabil legyen, s Görögország, illetve a többi eladósodott ország problémái minél hamarabb megoldódjanak.

Jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója után rendezett sajtóértekezleten. Ugyanitt a lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról.

Magyarországot a tanácskozáson Martonyi János külügyminiszter képviselte. „Bár a négy visegrádi ország közül csak Szlovákia vezette be az eurót, Csehország, Lengyelország és Magyarország nagymértékben függ az euróövezettől” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról. Úgy vélekedett, hogy ennek az „ötletnek” a megvalósítása újabb bizonytalanságot váltott volna ki Európában. Sikorski megjegyezte: Varsó az euróövezet minden problémája ellenére azon az állásponton van, hogy mihamarabb be kellene vezetni ez eurót Lengyelországban is. Elismerte azonban, hogy a „társadalmi támogatottság ezen a téren csökken”.

„Minden lassabban megy, ha kevés a pénz”

A V4-ek nagy figyelmet szenteltek a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának is. Schwarzenberg elismerte: tudatosul, hogy az EU válsága ezen a téren is késleltetheti a döntéseket. „Minden lassabban megy, ha kevés a pénz” – jegyezte meg. Ugyanakkor aláhúzta: az Európai Unió további bővítése a V4-ek prioritásai közé tartozik.

A cseh diplomácia vezetője elmondta: Koszovó kérdésében nincs egységes vélemény a V4 körében. Míg Csehország, Lengyelország és Magyarország elismerte Koszovó önállóságát, Szlovákia nem. „Közös politikánk célja, hogy az egész Nyugat-Balkán idővel betagozódjon az EU-ba” – szögezte le Schwarzenberg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.