Városlista
2022. január 27, csütörtök - Angelika

Hírek

2011. November 09. 07:08, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

A négy visegrádi országnak érdeke, hogy az euróövezet stabil legyen, s Görögország, illetve a többi eladósodott ország problémái minél hamarabb megoldódjanak.

Jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója után rendezett sajtóértekezleten. Ugyanitt a lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról.

Magyarországot a tanácskozáson Martonyi János külügyminiszter képviselte. „Bár a négy visegrádi ország közül csak Szlovákia vezette be az eurót, Csehország, Lengyelország és Magyarország nagymértékben függ az euróövezettől” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról. Úgy vélekedett, hogy ennek az „ötletnek” a megvalósítása újabb bizonytalanságot váltott volna ki Európában. Sikorski megjegyezte: Varsó az euróövezet minden problémája ellenére azon az állásponton van, hogy mihamarabb be kellene vezetni ez eurót Lengyelországban is. Elismerte azonban, hogy a „társadalmi támogatottság ezen a téren csökken”.

„Minden lassabban megy, ha kevés a pénz”

A V4-ek nagy figyelmet szenteltek a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának is. Schwarzenberg elismerte: tudatosul, hogy az EU válsága ezen a téren is késleltetheti a döntéseket. „Minden lassabban megy, ha kevés a pénz” – jegyezte meg. Ugyanakkor aláhúzta: az Európai Unió további bővítése a V4-ek prioritásai közé tartozik.

A cseh diplomácia vezetője elmondta: Koszovó kérdésében nincs egységes vélemény a V4 körében. Míg Csehország, Lengyelország és Magyarország elismerte Koszovó önállóságát, Szlovákia nem. „Közös politikánk célja, hogy az egész Nyugat-Balkán idővel betagozódjon az EU-ba” – szögezte le Schwarzenberg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 13:06, szerda | Külföld

Rendőrségi vizsgálat indult a zárlatok idején tartott Downing Street-i partik ügyében

Rendőrségi vizsgálat indult azoknak a partiknak és egyéb összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban

2022. Január 26. 09:01, szerda | Külföld

Biden elnök trágár módon lehülyézte a Fox News tudósítójától

Joe Biden amerikai elnök bocsánatot kért Peter Doocy-tól, a Fox News televíziós csatorna tudósítójától, miután egy fehér házi sajtótájékoztató végén az elnök a még bekapcsolt mikrofonba azt mondta róla,

2022. Január 26. 07:00, szerda | Külföld

Oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító hálózat tagjait fogták el Spanyolországban

Koronavírus elleni oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító nemzetközi hálózat tagjait fogta el a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában - közölte a hatóság kedden.

2022. Január 25. 12:57, kedd | Külföld

Szándékosan fertőzte meg magát az omikron változattal egy belga volt profi kosárlabdázó

Pieter Loridon egykori belga profi kosárlabdázó szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron variánsával, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt - jelentette hétfőn a The Brussels Times hírportál.