Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2011. November 09. 07:08, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

A négy visegrádi országnak érdeke, hogy az euróövezet stabil legyen, s Görögország, illetve a többi eladósodott ország problémái minél hamarabb megoldódjanak.

Jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója után rendezett sajtóértekezleten. Ugyanitt a lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról.

Magyarországot a tanácskozáson Martonyi János külügyminiszter képviselte. „Bár a négy visegrádi ország közül csak Szlovákia vezette be az eurót, Csehország, Lengyelország és Magyarország nagymértékben függ az euróövezettől” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról. Úgy vélekedett, hogy ennek az „ötletnek” a megvalósítása újabb bizonytalanságot váltott volna ki Európában. Sikorski megjegyezte: Varsó az euróövezet minden problémája ellenére azon az állásponton van, hogy mihamarabb be kellene vezetni ez eurót Lengyelországban is. Elismerte azonban, hogy a „társadalmi támogatottság ezen a téren csökken”.

„Minden lassabban megy, ha kevés a pénz”

A V4-ek nagy figyelmet szenteltek a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának is. Schwarzenberg elismerte: tudatosul, hogy az EU válsága ezen a téren is késleltetheti a döntéseket. „Minden lassabban megy, ha kevés a pénz” – jegyezte meg. Ugyanakkor aláhúzta: az Európai Unió további bővítése a V4-ek prioritásai közé tartozik.

A cseh diplomácia vezetője elmondta: Koszovó kérdésében nincs egységes vélemény a V4 körében. Míg Csehország, Lengyelország és Magyarország elismerte Koszovó önállóságát, Szlovákia nem. „Közös politikánk célja, hogy az egész Nyugat-Balkán idővel betagozódjon az EU-ba” – szögezte le Schwarzenberg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 06:00, vasárnap | Külföld

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.

2022. Augusztus 13. 18:08, szombat | Külföld

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban

2022. Augusztus 13. 13:08, szombat | Külföld

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal amerikai lap.

2022. Augusztus 13. 12:09, szombat | Külföld

Újabb delfintámadás érte a fürdőzőket Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani - írta a BBC hírportálja.