Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 27. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem az antioxidánsok miatt egészséges a vörösbor

Nem az antioxidánsok miatt egészséges a vörösbor

Sok tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy napi egy-két pohár vörösbor kifejezetten jót tesz az egészségnek.

Az orvosok ezt a hatást eddig a borban található antioxidánsoknak tulajdonították, nemrégiben azonban kiderült, hogy ezek az anyagok önmagukban biztosan nem felelnek a jótékony egészségügyi következményekért.

A tudósok eddig úgy hitték, hogy a vörösborban található antioxidánsoknak, a polifenoloknak köszönhető, hogy napi egy-két pohár ital elfogyasztása csökkentheti a vérnyomást. Holland kutatók által elvégzett friss kutatások szerint azonban ez nem teljesen igaz - írja a HealthDay.

A friss kísérletekben ugyanis az alanyok egyik fele olyan tejtermékeket kapott rendszeresen, amelyeket polifenolokkal dúsítottak, másik felük viszont egy placebóval gazdagított változatot ivott. Négy hét után a kutatók nem találtak különbséget a két csoport tagjainak vérnyomása között.

Az eredmények arra utalnak, hogy valójában nem a polifenoloknak köszönhető a vörösbornak tulajdonított jótékony hatás. Elképzeléseink szerint valamilyen másik anyag is szerepet játszhat a folyamatban - a jövőbben azt kell majd kiderítenünk, hogy mi lehet ez - mondta Ilse Bodten, a kutatás vezetője.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.