Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2011. November 22. 14:54, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem hozott változást a diktátor bukása?

Nem hozott változást a diktátor bukása?

Az Amnesty International (AI) emberjogvédő szervezet véleménye szerint Egyiptomban a Mubarak-rezsim bukása óta nem következett be lényeges változás.

Az országot irányító legfelsőbb katonai tanács nem váltotta be az emberi jogok védelmére tett ígéreteit.

Az AI kedden londoni székhelyén nyilvánosságra hozott jelentése rámutat, az elmúlt napok véres eseményei, a karhatalom tüntetők halálát okozó brutális fellépései azt bizonyítják, hogy a katonai vezetés folytatja a megtorlás politikáját. Civileket ítélnek el katonai bíróságok, és már halálos ítéleteket is hoztak, a hadsereg börtöneiben embereket kínoznak meg.

Mindazoknak, akik bírálni merészelik a katonai vezetést – mint azt békés tüntetők, újságírók, bloggerek, sztrájkoló munkások teszik –, könyörtelen megtorlással kell számolniuk, vagyis a mostani rendszer a Mubarak-éra „védjegyét” viseli magán. Az eseményekről tudósító médiaeszközök munkatársai állandó zaklatásnak vannak kitéve, az országot uraló hatóságok nem tűrik el, hogy őket rossz színben feltüntető riportok kerüljenek nyilvánosság elé – állapítja meg az AI jelentése.

Philip Luther, az AI észak-afrikai és közel-keleti ügyekért felelős igazgatóhelyettese a dokumentumban leszögezte: ha a tüntetők kérésének megfelelően valódi demokratikus átmenetet akar levezényelni a legfelsőbb katonai tanács, akkor biztosítania kell a véleménynyilvánítás szabadságát, fel kell oldania a rendkívüli állapotot, és fel kell hagynia azzal, hogy polgári személyeket állít hadbíróságok elé mindenféle mondvacsinált ürüggyel.

Az elmúlt napok heves kormányellenes tüntetéseket hoztak az afrikai országban. Demonstrálók ezrei szállták meg a kairói Tahrír teret. A megmozdulásokat a rendőrség és a katonaság együttesen próbálta elfojtani. Az összecsapásokban hétfő estig 24 ember vesztette életét. Ekkor a kormány felajánlotta lemondását, de azt a katonai tanács nem fogadta el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.