Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 15. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem tud beindulni az építőipar

Nem tud beindulni az építőipar

Idén májusban az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva 4,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Szezonálisan kiigazítva a termelés a márciusi és áprilisi jelentős csökkenés után májusban az előző havinál 6,4 százalékkal magasabb volt. Az év első öt hónapjában a termelés 8,3 százalékkal volt kisebb, mint a tavalyi időszakát.

A termelés májusi 4,4 százalékos mérséklődésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az épületek építése 7,3 százalékkal, az egyéb építményeké 1,5 százalékkal maradt el a 2010. májusitól. Az egyéb építményeknél megfigyelt, a korábbi hónapokénál kisebb csökkenést az előző évi alacsony bázis mellett útkarbantartási, illetve vasútfelújítási munkák eredményezték. Szezonálisan kiigazított indexek alapján májusban az épületek építésének volumene 7,4 százalékkal, az egyéb építményeké 3,2 százalékkal magasabb volt az áprilisinál. Az év első öt hónapjában az épületek építése 5,8 százalék, az egyéb építményeké 11,4 százalék maradt el a 2010. január–májusitól.

Májusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – csaknem egyötödével kisebb volt a 2010. májusinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 4,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázisnál. A speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 0,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakihoz képest.

A májusban kötött új szerződések volumene 4,1 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 19,9 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene májusban 12,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Az év első öt hónapjában az építőipari vállalkozások 31,8 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 34,8 százalékkal csökkent a 2010. májusihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya kétötödével, az egyéb építményeké 30,6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni