Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 05. 18:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

NGM: jóval az unió átlaga felett teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben

NGM: jóval az unió átlaga felett teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben

A magyar gazdaság 3,5 százalékkal növekedett az első negyedévben éves összevetésben, amivel jóval az Európai Unió 1,4 százalék körüli átlaga felett teljesített.

Kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatait a hazai össztermék (GDP) alakulásáról.

A statisztikai hivatal adatai szerint a feldolgozóiparban 8,0 százalékkal nőtt a hozzáadott érték a tavalyi első negyedévhez képest, az építőiparban 9,2 százalékos volt a növekedés, míg a mezőgazdaság teljesítménye 11,6 százalékkal visszaesett. A háztartások fogyasztási kiadásai 2,7 százalékkal nőttek, a beruházások viszont 6,7 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól a KSH jelentése szerint.

Az NGM közleményében kiemelte: utoljára 2006 elején bővült az idei első negyedéves adatnál gyorsabban a fogyasztás. A kedvező 2,7 százalék növekedéshez a minisztérium értékelése szerint a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizahiteleseket mentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és foglalkoztatás - az, hogy 80 ezerrel többen dolgoznak - egyaránt hozzájárult - sorolta az NGM.

A minisztérium szerint tartható a konvergenciaprogramban vázolt idei 3,1 százalékos növekedési prognózis. A magyar gazdaság 2013 óta egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezetet mutat - olvasható a tárca közleményében.

Címkék: magyar gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal