Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Január 11. 12:03, hétfő | Helyi
Forrás: ingatlanelite.hu

Növekvő ingatlanárak a hűség városában, avagy Sopron a fellendülés útján

Növekvő ingatlanárak a hűség városában, avagy Sopron a fellendülés útján

A magyarországi városokkal ellentétben Sopron városának ingatlanpiacát kevésbé érintette a válság. Természetesen itt is megfigyelhettük a visszaesést az árak, illetve az eladott ingatlanok számát illetően.

Azonban a felemelkedés hamar elkezdődött a városban.

A város kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a népesség száma is egyre inkább növekszik az ingatlanok számának növekedésével egy időben. Mivel Sopron az osztrák határ mentén helyezkedik el, így sokan elsősorban azért költöztek ide, hogy munkát vállaljanak Ausztriában. Az ingatlan statisztikákon jól látható, hogy az árak az Európa Unióhoz való csatlakozás után megnövekedtek, hiszen több család is ekkor költözött a városba.

Sopron népességének alakulása az elmúlt években

A növekvő népesség mellett Sopron fejlődő gazdasági helyzete is elősegíti az ingatlanpiaci fellendülést. A város számos jelentős vállalatnak ad otthont, mely növeli a befektetési kedvet és munkát biztosít a lakosság számára. A vállalatok jelenléte mellett fontos megemlíteni a Nyugat-magyarországi Egyetemet is, hiszen a felsőoktatási intézmények legtöbbször pozitív hatással bírnak az ingatlanpiacra. Ugyan a felsőoktatási törvények megváltoztatása jelenleg is folyik, az már bizonyos, hogy az egyetem nem fog megszűnni, legfeljebb átalakul.

A soproni ingatlanokat tekintve láthatjuk, hogy az árak igen magasak, akár megközelíthetik a fővárosi árakat is. Korábbi statisztikák kimutatták, hogy a budapesti belvárosi árak után a Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanok átlagos négyzetméter árai a legmagasabbak az országban.

Jelenleg a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 339.647 Ft, a legkisebb négyzetméter ár 181.515 Ft, míg a legmagasabb 468.986 Ft. Az ingatlanok átlagosan 30.193.030 Ft-ba kerülnek, a legmagasabb ár a jelenlegi piacon 350 millió Ft, míg a legalacsonyabb 2,55 millió Ft.
A legkitűnőbb emelkedés a téglalakások és a panellakások esetén következett be. A téglalakások esetén Sopron településen az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméter ár 228.517 Ft-ról 368.263 Ft-ra nőtt, ami 139.746 forintos emelkedést jelent. A téglalakások esetén 2015 novemberében az átlagos négyzetméter ár 374.759 Ft volt.
A panellakások esetén az elmúlt 5 évben az átlagos négyzetméter ár 166.678 Ft-ról 278.330 Ft-ra növekedett, 2015 novemberében pedig átlagosan 280.542 forintot kellett fizetni egy négyzetméterért.

Átlagos négyzetméter árak alakulása a soproni ingatlanpiacon ingatlantípusonként

A Családi Otthonteremtési Kedvezménynek köszönhetően az ingatlanpiac további fellendülésére számíthatunk, hiszen a 3 gyermekes családok, most akár 20 millió forint vissza nem térítendő kedvezményt is kaphatnak. A támogatás feltételei azonban határt szabhatnak az ingatlanárak növekedésének: használt lakás vásárlása esetén az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 350 ezer/négyzetméteres árat, továbbá az ingatlan teljes ára maximum 23 millió forint lehet Sopron városában.
Ahogy a fentiekben látható Sopron kiváló helyzete több tényezőnek is köszönhető, fejlődése pedig kimagasló magyarországi viszonylatokban. Érdemes körbenézni, amennyiben lakásvásárlásban vagy ingatlanbefektetésben gondolkozunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.