Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 08. 04:56, vasárnap | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Obama szerint Oroszországnak „bekavart” az elnökválasztásba

Obama szerint Oroszországnak „bekavart” az elnökválasztásba

Barack Obama az ABC televíziónak adott interjúban kijelentette: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy \"bekavarjon\" az amerikai választási folyamatba.

Donald Trump, megválasztott elnök szerint viszont csak a demokraták hanyag számítógépes védelméről volt szó.

Obama elnök az ABC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának adott interjút, az ABC azonban már szombaton részleteket közölt a beszélgetésből.

"Azt hiszem, hogy igaz az, hogy az oroszok szándéka az volt, hogy bekavarjanak, és be is kavartak" - fogalmazott az amerikai elnök.

Obama következetesen nem a beavatkozás kifejezést használta.

Obama arra is figyelmeztetett, hogy a pártviták sora és a megosztottság veszélybe sodorhatja az amerikai hírszerzés szervezeteinek hatékony munkáját.

"Az egyik dolog, ami a leginkább aggaszt, az, hogy republikánusok és hozzájuk közel álló tévékommentátorok jobban bíznak Vlagyimir Putyinban, mint amerikai honfitársaikban, ha ezek a honfitársak demokrata pártiak. Ennek nem szabad így lennie" - húzta alá Barack Obama.

Az elnök üzent utódjának, Donald Trumpnak is. "Emlékeztetnünk kell önmagunkat, hogy ugyanabban a csapatban játszunk, Vlagyimir Putyin nem ebben a csapatban játszik" - hangsúlyozta.

Szombaton Donald Trump szintén ismét reagált a pénteken nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentésre. A megválasztott elnök szombat reggeli Twitter-üzenetében ezúttal is mérsékelni igyekezett a hírszerzői megállapítások jelentőségét, s leszögezte: "az egyetlen ok, amiért a gyönge számítógépes védelemmel ellátott Demokrata Országos Konvenció elleni hackertámadásokról beszélünk, hogy a demokraták veresége olyan nagy volt, hogy most totálisan zavarban vannak". Trump hangsúlyozta azt is: a hírszerzési jelentés nem állította, hogy megdönthetetlen bizonyítékok volnának arra, hogy a hackertámadások befolyásolták volna a választási eredményeket.

Pár órával később Trump a közösségi oldalon arról írt, hogy Oroszországgal jóban lenni nem rossz, hanem jó dolog.

"Csak a hülyék és a bolondok gondolják azt, hogy rossz" - írta, majd kifejtette: Oroszország az ő vezetése alatt a mostaninál sokkal jobban fogja tisztelni az Egyesült Államokat, és közösen talán a világ sok nagy és sürgető problémáját meg tudják majd oldani. Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt vezetője még pénteken este egy televíziós interjúban lényegében Barack Obamát és a demokrata párti kormányzatot okolta a történtekért, mondván, hogy ha már 2015 végétől, 2016 elejétől tudtak az esetleges hackertámadásokról, akkor miért nem tettek ellene. Panetta, aki 2009 és 2011 között volt CIA-főnök, később pedig védelmi miniszter, ostorozta Donald Trumpot is, amiért nyíltan bizalmatlanságát hangoztatja az amerikai hírszerző szervezetek munkáját illetően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt