Városlista
2024. május 30, csütörtök - Zsanett, Janka

Hírek

2015. Május 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Olaszországban nyilvánosságra hozták a "maffiagyanús" politikusok névsorát

Olaszországban nyilvánosságra hozták a

Tizenhét olasz politikus hozható össze a maffiával. A tartományi választások előtt nyilvánosságra hozták a nevüket.

A vasárnapi tartományi választások előtt 48 órával az olasz parlament szervezett bűnözés ellenes bizottsága nyilvánosságra hozta azoknak a jelölteknek a névsorát, akik ellen ügyészi vizsgálat vagy bírósági eljárás indult a maffiával való szövetkezés gyanújával.

A bizottság elnöke, Rosy Bindi tizenhét politikus nevét ismertette. Mindannyian Dél-Olaszországban indulnak jelöltként a vasárnap rendezendő időközi helyhatósági választásokon: tizenhárman Campania, négyen Puglia tartományban. Kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt szerepelnek a listán. Kivételt egyedül az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelent, amelynek egyetlen egy politikusa sem "maffiagyanús".

A szervezett bűnözéssel szembeni olasz parlamenti bizottság azoknak a névsorát közölte, akiket a maffiával és más olasz bűnszervezetekkel való együttműködés bűncselekményének gyanúja övez. Ügyészi vizsgálat vagy már bírósági per indult velük szemben, mostanáig jogerős ítélet nélkül. A névsor az olasz maffiaellenes nyomozó-igazgatóság és a maffiaellenes ügyészségek adatai alapján készült el. Rosy Bindi hangsúlyozta, hogy a névsor közlésével a bizottság nem kívánta befolyásolni a helyhatósági választásokat. Annál is inkább, mivel a listán levő politikusok szabadon jelölhetők és megszavazhatók - hangsúlyozta a maffia ellenes bizottság elnöke. Elemzők szerint azonban a névsor jelentősen befolyásolhatja a vasárnapi voksolás kimenetelét.

A gyanúsított jelöltek között szerepel Vincenzo De Luca, Salerno volt polgármestere, aki a kormánypárt Demokrata Párt (PD) jelöltjeként indul Campania tartomány elnöki székéért. De Luca ellen nyolc per indult korrupciós ügyben, eddig három perben született első fokú ítélet, amely nem szakította meg politikai pályafutását. A lista közlése megosztotta a pártokat: Matteo Orfini PD-elnök szerint a maffiaellenes-bizottság "a középkorba taszította vissza Itáliát, amikor bíróság helyett az utcán születtek az ítéletek". Az ellenzék a PD campaniai jelöltjének azonnali visszahívását követeli.

A vasárnap reggel 7 órától este 11-ig tartó választáson hét olasz tartományban (Puglia, Campania, Toscana, Liguria, Veneto, Marche, Umbria) mintegy 19 millió olaszt várnak az urnákhoz. Több helyen egy idejű polgármester és önkormányzati-választást is tartanak. A voksolás jelentős belpolitikai tesztnek számít a Matteo Renzi vezette kormánypárt és az ellenzék erejének a felmérésére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.