Városlista
2021. december 9, csütörtök - Natália

Hírek

2011. Szeptember 07. 07:45, szerda | Sport
Forrás: OrientPress

Olimpiai szám lesz a rúdtánc?

Olimpiai szám lesz a rúdtánc?

Bár a rúdtánc a bárokból ered, mára az előadóművészet egyik formája, a tánc és az akrobatika kombinációja lett. Világszerte számtalan amatőr és profi bajnokságot rendeznek a műfajban.

Magyarországon az idei Miss Poledance Hungary szombaton megrendezett bajnokságának győztese Pálmaffy Barbara lett, aki a tavalyi versenyen második helyezett volt, és az idei Varsóban megrendezett világkupát szintén elnyerte.

Magyarországon Pirner Alma honosította meg a rúdtáncot, mint sportágat. Ő a Miss Poladance versenyek licenctulajdonosa, a Magyar Rúdtánc és Rúdfitnesz Egyesület elnöke, a Dollhouse Táncstúdió tulajdonosa. Elmondta, az elmúlt nyolc év munkája van benne az eddig elért sikerekben. Nagyon jó érzés, persze nehéz is volt mindezt elérni, s még nincs vége ennek az útnak, de már látom a fényt az alagút végén - tette hozzá. Nagy sikernek értékeli, hogy az idén először a Magyar Tornász Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület szakmai támogatásával rendezhették meg a Rúdtánc Bajnokságot, hiszen ez azt jelenti, hogy a szakmai hozzáértők elismerték a rúdtáncot, mint sportágat. Sportkörökben tehát már elfogadott, inkább azoknak vannak előítéleteik, akik nem hozzáértőek és még nem láttak ilyen jellegű produkciót. A sztereotípiák tehát inkább a tudatlanságból fakadnak – tette hozzá.

A rúdtánc versenyeknek, mint bármilyen más sportágnak, szigorú szabályai vannak. Pirner Alma az OrientPressnek adott interjújában elmondta, a versenyre bárki jelentkezhet, aki magyar állampolgár és elmúlt 18 éves. A versenyzőket a következők szerint pontozzák: technika, kivitelezés, átkötés, eredetiség, rugalmasság és stílus. A jelentkezők glamour, illetve fitnesz kategóriában indulhatnak, és három szempont alapján pontozza őket a zsűri. Az első a prezentáció, amelybe beletartozik az estélyi ruhás felvonulás, a magabiztosság, illetve, hogy mennyire mosolygós és kedves egyéniségek – mondta Pirner Alma. A második szempont a fitnesz vagy dance show, ahol az átkötéseket, a talajon végrehajtott fitnesz elemeket veszik figyelembe. Az utolsó szempont pedig a rudas trükkök, a forgó és a fix rúd használata, forgási elemek, erőelemek, akrobatika, hajlékonyság és eredetiség. A rúdtáncban tehát kétféle rudat különböztetnek meg: a hagyományos rudat és a pörgő rudat. Ez utóbbi csupán annyiban különbözik a hagyományos rúdtól, hogy nem stabil, hanem pörög. Ennek célja, hogy a rúdtáncos gyorsabban tudjon pörögni, ami egyrészt látványos, másrészt azonban meg is nehezít néhány gyakorlatot. A versenyeken mindkét rúdon be kell mutatniuk gyakorlatokat a versenyzőknek.

Idén először előselejtezőt is kellett tartani, mert összesen húszan jelentkeztek a bajnokságra, ebből a legtehetségesebb 12 főt választották ki videóselejtező alapján. Október elsején pedig Budaörsön rendezik meg a Világbajnokságot, ami azért is kiemelkedő jelentőségű, mert Kelet-Európai régióban még soha nem rendezték meg a versenyt. Nagyon innovatív bajnokság lesz, indulnak férfiak, duók és nők.- mondta Pirner Alma. A Miss Poledance World bajnokságot először 2005-ben rendezték meg, idén 25 országból érkeznek a versenyzők Magyarországra.

A Miss Poldance Hungary 2011 győztese, Pálmaffy Barbara 33 éves, és másfél évvel ezelőtt kezdett el rúdtáncolni, elmondása szerint kíváncsiságból. Érdekelt ez az új mozgásforma, a nehézsége és a sok lehetőség, ami benne rejlik - mondta az OrientPress Hírügynökégnek adott interjújában. Barbara, aki a Dollhouse Táncstúdió trénereként dolgozik, most az október elsején megrendezésre kerülő világbajnokságra készül egy duó számmal, majd jövőre ő képviseli hazánkat a Miss Poledance World bajnokságon, amire már idén télen elkezd felkészülni.

Óvári Enikő

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rúdtánc

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 08:03, vasárnap | Sport

Cristiano Ronaldo a 800-as, Schlosser Imre az 500-as gólhatárt érte el először

Schlosser Imre volt az első labdarúgó, aki pályafutása során 500 találatot ért el - a sportág történetével és statisztikájával foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szombaton közzétett listája szerint.

2021. December 05. 05:00, vasárnap | Sport

Jövünk jövőre is!

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel.

2021. December 03. 10:36, péntek | Sport

Ismét egy nagyszerű győzelem!

Már a sokadik abszolút győzelmét szerezte Klausz Kristóf és Csányi Botond a 25. Mikulás Rallye-n.

2021. December 01. 14:31, szerda | Sport

Örültünk a murvának, egy darabig

Az utolsó pillanatban minden összeállt, így ott lehetett a hétvégi Mikulás Rally mezőnyében Csomós Miklós és Nagy Attila is.