Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Március 29. 08:31, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Balázs: Magyarország kulcsállam lehet kelet és nyugat között

Orbán Balázs: Magyarország kulcsállam lehet kelet és nyugat között

Földrajzi adottságinak köszönhetően Magyarország az új világrendben a kulcsállam szerepét töltheti be kelet és nyugat között - hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Szegeden.

Orbán Balázs a Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének bemutatóján azt mondta, gazdaságilag Magyarország az egyik legnyitottabb ország a világon, mivel a nyugat integrált része, de mégis tud a kelettel kommunikálni, és a kelet-nyugat irányú kereskedelem az országon megy keresztül.

Elmondta, a könyvében központi szerepet betöltő konnektivitás stratégiájának lényege az, hogy egy ország minél több kapcsolattal rendelkezzen, és ha ezeknek a kapcsolatoknak a minősége minél magasabb, annál több a relatív előny, ami az ország számára ezeken keresztül a rendelkezésre áll.

Leszögezte: a konnektivitásra építő stratégia nem egyenlő az önfeladás stratégiájával. Hozzátette, Magyarország képes megvédeni magát és képes a nemzetközi politikában a kölcsönös előnyök kialkudására is.

A magyar konnektivitás stratégiáját tizenkét pontba szedte össze a szerző, és mint fogalmazott: ha ezeket megvalósítják, prioritáskét kezelik, akkor olyan nemzetstratégiát lehet véghezvinni, amivel Magyarország "előre ugrik a nemzetközi rangsorban." Példaként említette az infrastruktúra kiépítését, a vezető iparágak kijelölését és az oktatás színvonalának növelését.

Orbán Balázs könyvében írt a rezilienciáról is, ami ellenállóképességet jelent. Elmondta, ezt szuverenitásként is lehet értelmezni, de ugyanakkor a gazdasági nyitás is egyfajta ellenállóképességet ad. Véleménye szerint az a működőképes reziliencia-felfogás, amikor "több lábon állásra építenek." Hangsúlyozta, Magyarország számára a nyitás és a diverzifikálás is jelentheti az ellenállóképességet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.

2024. Június 18. 12:01, kedd | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: területvédelmi tartalékosokat toborzunk!

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk.

2024. Június 18. 08:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget