Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 25. 06:56, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Oscar-díj - Rendhagyó véget ért a díjátadó gála

Oscar-díj - Rendhagyó véget ért a díjátadó gála

Ben Affleck Az Argo-akció című drámája a legjobb film, Ang Lee pedig a legjobb rendező Oscar-díját kapta hétfő hajnalra virradóra a 85. hollywoodi díjátadó ceremónián, amelynek rendhagyó befejezéseként a videoközvetítéssel kapcsolt first lady, Michelle Obama nyitotta ki a legjobb film kategória győztesének borítékját.

A díjak idén megoszlottak a 24 kategóriás mezőnyben. Steven Spielberg 12 Oscarra jelölt Lincolnja csak két díjat kapott: Daniel Day-Lewis játékának köszönhetően a legjobb színész, valamint a látványterv Oscarját. A 11 jelöléséből Ang Lee filmje, a Pi élete négyért gyűjtötte be a filmvilág tekintélyes elismerését, a legjobb rendezés Oscarján kívül technikai kategóriákért. A nyomorultak nyolc esélyéből hármat váltott Oscarra, a hétszeres jelölt Argo pedig szintén három díjat nyert.
Több sztár, még több zenés betét és csípős tréfák szórakoztatták az Oscar-gála közönségét. A műsort először vezető Seth MacFarlane-t a Star Trek Kirk kapitánya, a jövőből érkező William Shatner látta el tanácsokkal a gála kezdetén. A házigazda szokás szerint felidézte legfontosabb díjakra jelölt filmeket. Közben külön is kitért Az Argo-akciót rendező Ben Affleckre, akinek neve hiányzott a legjobb rendező kategóriából. Ez nyilván abból adódott - mondta -, hogy a történet, amelyben a CIA kiszabadít az iráni forradalom idején Teheránban ragadt hat amerikai követségi alkalmazottat, olyan titkos volt, hogy "az akadémia még a rendezőt sem ismerte".
A végül a legjobb rendezőnek választott Ang Lee második rendezői Oscarját nyerte a Pi élete című háromdimenziós munkájával.
1990, a Miss Daisy sofőrje című film sikere óta nem fordult elő, hogy olyan filmet választottak a legjobbnak, amelynek rendezőjét nem jelölték Oscar-díjra. Az Argo-akció sikere nyomán meghatott és boldog Affleck producertársaival George Clooneyval és Grant Heslov-val mondott köszönetet a díjért. Affleck és Clooney most már kétszeres Oscar-díjas.
Az est folyamán Quentin Tarantino, a Django elszabadul rendező-forgatókönyvírója is kézbe vehette második Oscarját alkotása eredeti forgatókönyvéért.
Daniel Day-Lewis, a Lincoln címszereplője harmadszor kapta meg a legjobb színésznek járó szobrot a filmakadémia tagjaitól, a 22 esztendős Jennifer Lawrence viszont úgy meglepődött, amikor az Oscar-színpadra szólították, hogy elesett a pódiumra vezető lépcsőn.
Az Oscar-show producerei, Craig Zadan és Neil Meron élve az alkalommal, hogy A nyomorultak révén musical is szerepelt az Oscar-mezőnyben, számos zenés betéttel tűzdelték meg a ceremóniát. Seth MacFarlane, aki maga is érdekelt volt az Oscar-versenyben a legjobb dalok mezőnyben (Ted) többször dalra fakadt és táncra perdült. A színpadon olyan neves színészek csatlakoztak hozzá, mint Daniel Radcliffe és Joseph Gordon-Levitt. Hollywood lerótta tiszteletét az ötvenéves James Bond-filmsorozat előtt is. Shirley Bassey az 1964-ben bemutatott Goldfingerben énekelt számát adta elő. A fekete estélyit viselő Adele először énekelte élőben a 007 - Skyfall főcímdalát, amely végül elorozta a legjobb filmdal díját MacFarlane elől. Barbra Streisand a The Way We Were című számmal bűvölte el a Dolby Színház nézőit.
A megható pillanatok közé tartozott, amikor Christoph Waltz kezébe fogta második Oscar-szobrát. Az 56 éves osztrák színész a Django elszabadul című filmben nyújtott alakításáért kapta a legjobb mellékszereplő díját. Waltz - aki korábban szintén egy Tarantino-filmmel, a Becstelen Brigantykkal nyert - rendezőjét méltatta köszönőbeszédében, "hősnek" nevezve őt.
A papírforma szerint vitte el a női mellékszereplő díját a mezőnyben szereplő Sally Field, Jackie Weawer, Helen Hunt és Amy Adams elől A nyomorultak legtöbbet emlegetett sztárja, Anne Hathaway, aki Fantine-t játszotta Tom Hooper rendező Victor Hugo-regényadaptációjában.
Michael Haneke győzelme sem volt meglepő: az osztrák rendező a Szerelem című filmjével az idegen nyelvű filmek kategóriájában aratott diadalt. Második alkalommal nyert osztrák film ebben a mezőnyben, az elsőt 2008-ban a Pénzhamisítók című dráma kapta. A hetvenéves Haneke feleségének és stábja tagjainak mondott köszönetet a hollywoodi közönség előtt. A Párizsban játszódó Szerelem - az öregedéssel és a halállal szembenéző idős házaspár története Emmanuelle Riva és Jean-Louis Trintignant alakításában - korábban a cannes-i Arany Pálmát és a Golden Globe-díjat is elnyerte. A film öt jelöléséből egy díjjal távozott.
Érdekesség, hogy megosztva a Skyfall és A bin Laden-hajsza című film kapta a legjobb hangvágásért járó elismerést. Megosztott Oscart eddig csak öt alkalommal adtak át a díj 84 éves történetében: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egészestés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában. Kathryn Bigelow A bin Laden-hajsza című munkája a megosztott technikai díjon kívül hidegen hagyta az amerikai filmakadémia 5800 fős tagságát.
A dokumentumfilmek között a Searching for Sugar Man, egy hetvenes évekbeli rocksztárról szóló produkció vitte el az Oscart. Malik Bendjelloul filmjében a detroiti énekes kilencvenes évekbeli dél-afrikai rajongói kerekednek fel, hogy megtudják, mi lett a zenésszel.
A legjobb egészesetés animációknál a korábban már BAFTA- és Golden Globe-díjjal is elismert Merida, a bátor nyerte az Oscart a több mint háromórás ceremónián.
Díj nélkül maradtak az először Oscarra jelölt palesztin és afgán produkciók alkotói. A 5 Broken Cameras című palesztin munka a legjobb dokumentumfilmek, a Buzkhasi Boys című afgán film a legjobb kisjátékfilmek mezőnyében versengett.

Oscar 2013 nyertesei - íme a 85. gála nyerteseinek teljes listája.

A legjobb film (Best Picture)
Az Argo-akció (Argo)

A legjobb férfi főszereplő (Actor in a Leading Role)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)

A legjobb női főszereplő (Actress in a Leading Role)
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

A legjobb férfi mellékszereplő (Actor in a Supporting Role)
Christoph Waltz (Django Unchained)

A legjobb női mellékszereplő (Actress in a Supporting Role)
Anne Hathaway (A nyomorultak (Les Miserables)

A legjobb rendező (Directing)
Ang Lee - Pi élete (Life of Pi)

A legjobb animációs film (Animated Feature Film)
Merida, a bátor (Brave)

A legjobb látvány (Visual Effects)
Life of Pi - Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer, Donald R. Elliott

A legjobb rövidfilm (Short Film / Live Action)
Curfew - Shawn Christensen

Legjobb animációs rövidfilm (Short Film Animated)
Paperman - John Kahrs

A legjobb kosztüm, jelmeztervezés (Costume Design)
Anna Karenina (Jacqueline Durran)

A legjobb smink, maszk (Makeup and Hairstyling)
A nyomorultak (Les Miserables) (Lisa Westcott, Julie Dartnell)

A legjobb rövid dokumentumfilm (Documentary Short)
Inocente (Sean Fine, Andrea Nix Fine) A legjobb dokumentumfilm (Documentary Feature)
Searching for Sugar Man

A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet (Art Direction, Production Design)
Lincoln Rick Carter (Production Design); Jim Erickson (Set Decoration)

A legjobb zene, filmzene (Music, Original Score)
Pi élete (Life of Pi) (Mychael Danna)

A legjobb hang, hangkeverés (Sound Mixing)
Les Misérables - Andy Nelson, Mark Paterson, Simon Hayes

A legjobb betétdal (Music Original Song)
“Skyfall” 007 - Skyfall

A legjobb hangvágás, hang (Sound Editing)
Zero Dark Thirty - Paul N.J. Ottosson
007 - Skyfall - Per Hallberg, Karen Baker Landers

A legjobb külföldi film (Foreign Language Film)
Szerelem (Amour) (Ausztria)

A legjobb vágás (Film editing)
Az Argo-akció (Argo) (William Goldenberg)

A legjobb fényképezés, operatőr (Cinematography)
Pi élete (Life of Pi) (Claudio Miranda)

A legjobb forgatókönyv (Writing / original screenplay)
Django Unchained - Quentin Tarantino

A legjobb adaptált forgatókönyv (Writing – Adapted Screenplay)
Argo - Chris Terrio


Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során