Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Szeptember 16. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi, fatörzsből vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyéről.

Az Állami Régészeti Hivatal floridai irodájának szóvivője a helyi clickorlando.com portálnak elmondta, hogy már dolgoznak a 270-320 kilogramm súlyúra becsült kenu helyreállításán.

Az ősi vízi járművet Randy Lathrop cocoai lakos fedezte fel, barátainak így számolt be a Facebookon a leletről: "a szemétkupacok között vettem észre, még mielőtt elszállították volna az összes többi hulladékkal, amelyet a vihar összehordott" - írta.

Az Indián folyó nevű tengerparti lagúnarendszer mélyén található történelmi vagy régészeti jelentőségű tárgyak az állam tulajdonában vannak - közölte a hivatal szóvivője.

A ciprustörzsből vájt kenut Lathrop akkor vette észre, amikor a parton kerékpározva szemlélte a hurrikán pusztításának nyomait.

"A szeméttelepen végezhette volna, mindenféle törmelékhalmok alá temetve. Örülök, hogy megmenthettük ezt a történelmi darabot" - tette hozzá a Facebook-posztban, ahol leírta, hogy a szemetet eltakarító markológép már éppen közeledett a kenuhoz, amikor észrevette.

A régészeti hivatal szóvivője szerint a kenut még vizsgálják, ám már felfedeztek rajta festékmaradványokat és egyszerű szögek nyomát, valamint megállapították, hogy valószínűleg eltemetve feküdt a meder alján, nem érintkezett vízzel.

Fotó: illusztráció

Címkék: indián, irma, kenu, lelet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára