Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2015. Június 27. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Öt év fegyházra ítélték az újszülöttjét magára hagyó férfit és anyósát

Öt év fegyházra ítélték az újszülöttjét magára hagyó férfit és anyósát

Súlyosbította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az újszülöttjét magára hagyó cséri nő férjének és anyósának büntetését, illetve annak minősítését.

Egy év hat hónap felfüggesztett fogházról öt év fegyházra és gondatlanságból elkövetett emberölésről emberölésre súlyosbította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az újszülöttjét magára hagyó cséri nő férjének és anyósának büntetését, illetve annak minősítését.

Az elsőrendű vádlottat, Gy. Beatrixot a Győri Törvényszék az idén január 23-án, megismételt eljárásban hozott ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette. Ezt az ítéletet helybenhagyta a táblabíróság annyi változtatással, hogy nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában mentették fel a 2011. július 26-án, a mellékhelyiségben megszült nőt.

Széplaki László tanácselnök a jogerős ítélet indoklásában elmondta, a férj és az anyós - Gy. Gábor másodrendű és Gy. Miklósné harmadrendű vádlott - azzal védekezett, hogy nem hitte el, a nő szülni fog. A bizonyítékok alapján azonban "egyértelmű volt, hogy tudták" - tette hozzá.

Kifejtette: az asszony anyósa eleve azzal a szándékkal ment át, hogy a szülő nőnek segítsen. A mentőszolgálat diszpécserének azt mondta a férj, hogy "kicsúszott a gyerek". Amikor megérkeztek a mentők, akkor pedig azt, hogy "valószínűleg meghalt a gyermek".

A tanácselnök hozzátette: a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére gondatlanságból elkövetett emberölést azért minősítette emberöléssé a táblabíróság, mert egyrészt a mentőszolgálat diszpécserének egyértelmű utasítása ellenére sem tett semmit sem a férj, sem az anyós, másrészt alapvető erkölcsi és etikai szabályokat sértettek meg azzal, hogy tudták, ha nem segítenek, az újszülött meghal.

Gy. Beatrix felmentésének minősítését azért változtatta meg a táblabíróság, mert álláspontja szerint az, hogy a nő a szülés után elájult és magatehetetlen volt, rossz következtetés arra, hogy az asszony ezért nem követett el a bűncselekményt. Az indoklás szerint ez nem bizonyíték.

A korábbi vallomások szerint 2011. július 26-án a nő, miután észrevette, hogy elfolyt a magzatvize, kiment a mellékhelyiségbe, a férje pedig hívta a mentőket. Az asszony a vécén ülve szülte meg gyermekét. Szólt a férjének és az anyósának, de ők nem hittek neki. Közben a férj többször hívta a mentőket. Az anyós közben a mellékhelyiségbe ment, nyugtatta a nőt.

Az újszülött a vécébe esett, a vallomások szerint nem sírt. A boncolás szerint az 51 centiméterrel, 3158 gramm súllyal született kislány 2-3 percig élt, majd megfulladt. A csecsemőt az elsőként kiérkező mentő emelte ki a vízből.

Címkék: ítélet, bíróság

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 30. 09:15, szerda | Belföld

Használtautó-hirdetésekből választotta ki áldozatait a katalizátortolvaj

Rendvédelmi szerv korábban leselejtezett járművével ment ráadásul lopni, hogy kisebb eséllyel állítsák meg az úton.

2022. November 30. 09:07, szerda | Belföld

MÁV: szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló matricával ellátott diákigazolványok

Szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok a MÁV-Volán-csoport járatain.

2022. November 30. 09:02, szerda | Belföld

Két halálos tűzeset is volt az éjszaka

Két halálos lakástűz is történt keddről szerdára virradó éjjel: egy ember a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyíriben, egy másik pedig Pécsen halt meg - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2022. November 30. 06:00, szerda | Belföld

KSH: véget ért a népszámlálás, 9,2 millióan töltötték ki

A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél.