Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2021. Július 26. 08:39, hétfő | Bulvár
Forrás: infovárosok

Pentele-kupa: négy hajóosztály, három győztes – s már tervben a 2022-es futam

Pentele-kupa: négy hajóosztály, három győztes – s már tervben a 2022-es futam

Boros Zoltán, Bezeczky Csaba és Berta András ünnepelhetett győzelmet a Pentele-kupán

– utóbbi két kategóriában is a legjobbnak bizonyult az IMBRA nemzetközi motorcsónakmodell-versenyek hazai bajnokságának harmadik fordulójában.

Az utolsó pillanatokban ugyan többen is lemondták a részvételt, köztük nagyrészt külföldről érkező versenyzők – ilyen szempontból a koronavírus-járvány tehát még érezteti a hatását, ám a szoros küzdelmek így is kárpótolták a szervezőket és a kilátogatókat egyaránt a 2021-es Pentele-kupán, a Dunaújváros melletti Nagyvenyim községben.

„A létszám lehetett volna jobb, de a hangulat aligha” – mondta a hétvégét szervező Pentele SE klubelöke, Szabad Zoltán a Prémium Médiának, hozzátéve, az egyetlen komolyabb bosszúságot a szombat és vasárnap reggeli időjárás okozta, mindkét napot bő félórás csúszással tudták csak elkezdeni. Ám ami késett, nem múlott...

A szokásoknak megfelelően ezúttal is négy különböző hajóosztályban mérettethették meg magukat a résztvevők a 350 méter hosszú, M-alakot idéző pályán.

A 15 köbcentis kategória hozta a leginkább kiélezett csatát, itt kevesebb mint egy kör, 18.579 másodperc döntött Bezeczky Csaba és Bundi Sándor közt, mindezt úgy, hogy 76 körig jutottak a 30 perces döntőfutam alatt. A harmadik ifjabb Balázs István lett.

27 köbcentiben a második és a harmadik hely sorsa dőlt el szintén egy körnél kisebb különbséggel, itt Boti Ferenc bizonyult hajszálnyival jobbnak Hőbe Szilveszternél, míg az arany Boros Zoltáné lett.

Berta András a 3,5 és a 7,5 köbcentis kategóriában sem talált legyőzőre, előbbiben Szem Zoltán és Csikós Ádám, utóbbiban Soós Vince és Németh István végzett mögötte.

„Ez a hétvége is bebizonyította, hogy nem elég csak egy-egy körön gyorsnak lenni, mint a legtöbb technikai sportágban, itt is az ünnepelhet a végén, aki a leginkább képes állandósítani a teljesítményét. Jó volt ennyire szoros futamokat látni, félóra alatt 70-80 kört tesznek meg a legjobbak, ilyenkor az is izgalmas, ha csak egy-két kör dönt, nem hogyha még körön belül fut be egymáshoz képest az első és a második hajó” – értékelte a futamokat Szabad.

Hozzátette, bár egy-egy összefoglalót látva is szédítőnek tűnhet a sebesség, ezek a felvételek ritkán adják vissza a futamok valódi izgalmait. A modellek akár jóval 10 kilogramm feletti súlyt is nyomhatnak, a képernyőn pedig elvétve jön át, hogy a 1,5 méteres hosszukkal milyen nagyok is.

„Amikor ezen hajók elérik a 80-90 kilométer/órás sebességet az látványnak és hanghatásnak sem utolsó, főleg, ha a maximális, futamonkénti tizenkét induló rajthoz tud állni” – jegyezte meg a Pentele SE elnöke.

„Már most azon gondolkodunk, hogy lehetne a jövő évi verseny még sikeresebb. Remélhetőleg akkorra a koronavírus-járvány már tényleg csak egy rossz emlék lesz, és a mostaninál jóval többen jöhetnek el, legyen szó versenyzőről, vagy csak kikapcsolódni vágyó nézőről” – tekintett előre Szabad Zoltán.

Ami biztos, az IMBRA-FSR Hungary bajnokság folytatódik, augusztus közepén Nagykanizsán rendezik a negyedik fordulót. A 2021-es kiírásban összesen öt helyszínen versenyeznek a résztvevők, a végelszámolásba pedig a négy legjobb helyezés kerül be.

Címkék: hajó, modell

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 14. 09:13, csütörtök | Bulvár

Autóval átment egy földön fekvő férfin, majd elhajtott

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja azt a férfit, aki áthajtott egy út szélén fekvő emberen, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

2023. Szeptember 10. 17:28, vasárnap | Bulvár

Lezuhant egy repülőgép Magyarországon - Videó

Lezuhant az egyik, bemutatót tartó repülőgép a börgöndi repülőnapon vasárnap - közölte a székesfehérvári önkormányzat kommunikációs központja az MTI-vel.

2023. Szeptember 08. 07:45, péntek | Bulvár

Kiemelik a vízből a Balatonba zuhant rendőrségi helikoptert

2023. Szeptember 07. 17:25, csütörtök | Bulvár

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter - Videó

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében csütörtök délután, a balesetnek nincs súlyos sérültje – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).