Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 02. 13:46, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Nem kezdte jó passzban az új évet a forint, az euróval szembeni jegyzés már 315 forint fölött áll.

A hazai deviza már pénteken is jelentősen gyengült, miután megszavazták a parlamenti képviselők az MNB-törvény módosítását. Ennek megfelelően a jelenleg héttagú grémium létszáma maximum kilenc főre emelkedhet, a két új tag közül az egyik alelnök lesz, ezzel tovább növekedik a kormányzati befolyás a monetáris tanácsban. Egyes elemzők szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, miszerint Brüsszelben már keresik a lehetőséget Magyarország szankcionálására.

A tervezet ismert volt a piaci szereplők előtt, az EU/IMF-tárgyalások kapcsán azonban arra számítottak a befektetők, hogy meghátrál a kormányzat és átdolgozza a terveit. Az eddigiek fényében az Equilor elemzői arra számítanak, hogy ez csak nehézkesen valósulna meg, mivel úgy érzik, hogy egyelőre csak esernyőként kívánja alkalmazni a kormányzat az EU/IMF-duót és csak abban az esetben vennénk igénybe segítségüket, ha a piaci finanszírozás elapadna.A múlt heti kötvényaukciókon már mutatkoztak jelei a befektetői bizalom apadásának, a következő hetekben ismét ízelítőt kaphatunk abból, amikor a vevők adott esetben távol maradnak a jegyzésektől. Közben a Raiffeisen elemzői szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, hogy az Európai Parlamentben vizsgálják Magyarország uniós szavazati jogának megvonását a jegybanktörvény miatti szankcióként – írta a privatbankar.hu. Annak ellenére, hogy közvetlen államcsőd-szituáció nincs, egyre növekszik az ettől való félelem: a magyar CDS-árazás tartósan 600 bázispont fölött található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: deviza, forint

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk