Városlista
2024. május 30, csütörtök - Zsanett, Janka

Hírek

2016. Október 14. 07:24, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Politikusok lefizetését ismerte be egy spanyol üzletember a bíróságon

Politikusok lefizetését ismerte be egy spanyol üzletember a bíróságon

Politikusok lefizetését ismerte be egy spanyol üzletember. Francisco Correa csütörtökön Spanyolország egyik legnagyobb és legszövevényesebb korrupciós botránya,

az úgynevezett Gürtel-ügy madridi bírósági tárgyalásán elismerte, hogy közbeszerzési megbízásokért cserébe pénzt és nagy értékű ajándékokat adott a jelenleg kormányzó spanyol konzervatív Néppárt (PP) több politikusának.
Az elsőrendű vádlottra, Francisco Correára az ügyészség 125 éves börtönbüntetést kért. Azzal vádolják, hogy 1999 és 2005 között egy korrupcióra épülő céghálózatot irányított, politikusok közreműködésével illegálisan jutott a megbízásokhoz, amelyek révén 40 millió eurót (12 milliárd forint) keresett. Az így megszerzett jövedelem után adót nem fizetett. Az ügyben összesen 37-en vádlott érintett.

A spanyol közszolgálati televízió beszámolója szerint Correa a tárgyalóteremben azt vallotta, hogy az L.B. monogrammal jelzett kifizetések az elszámolásokban Luis Bárcenast, a PP volt pénztárnokát jelentik. Bárcenas, aki 2008-2009 között volt pártpénztárnok, a tárgyalás szünetében újságíróknak tagadta, hogy pénzt kapott volna Correatól.

"Hogyne adnék ajándékot valakinek, aki nekem üzletet hozott?" - jelentette ki a bíróságon az elsőrendű vádlott, aki szerint ez egy általánosan bevett gyakorlat az üzleti életben, és mindenki ezt csinálja. "Némelyeket elcsípnek" - jegyezte meg, és állította: akkor nem volt tudatában annak, hogy ez bűncselekmény.

Vallomásában Bárcenas mellett megnevezte Alberto López Viejot, a madridi autonóm közösség volt néppárti tanácsosát, aki egymillió eurót (305 millió forint) kapott, amiért közvetített egy megbízást a madridi önkormányzattal, Jesús Merino volt parlamenti képviselőt, valamint Jesús Sepúlvedát, Pozuelo de Alarcón volt polgármesterét, akik ajándékokat kaptak. Utóbbi például autókat, utazásokat. Majahondában és Pozuelo de Alacrónban pártkampányokhoz is adott pénz az üzletember - foglalta össze az elhangzottakat a spanyol köztévé.

Francisco Correa elmondta: a Néppárttal való együttműködése azután kezdődött, hogy megismerte Bárcenast egy közös barát révén, a volt pénztárnok volt az, aki bevezette őt az akkor még José María Aznar irányította párt belső köreibe. "Neked vállalkozókkal vannak kapcsolataid, nekem politikusokkal" - idézte fel, hogy mi volt a megállapodásuk alapja. "Több időt töltöttem a Génovában (a madridi utca neve, ahol a PP székháza található), mint a saját irodámban" - fogalmazott.

Mint mondta, az együttműködésnek azután lett vége, hogy 2004-ben Mariano Rajoy, jelenlegi pártelnök került a Néppárt élére.

Vallomásában megjegyezte, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) is kapcsolatban állt.

A Gürtel-ügy nyomozása során derült ki: Luis Bárcenasnak 48 millió eurós svájci bankszámlája van. A további nyomozások eredményeként a férfi ellen és elődje, Álvaro Lapuerta, a Néppárt korábbi pénztárnoka ellen tavaly májusban emeltek vádat azzal, hogy kettős könyvelést folytattak, a titkos és illegális, úgynevezett B kasszából választási kampányokat, épületfelújításokat és pénzjutalmakat fizettek.

Bárcenas azt állította: ő maga közvetlenül nem felelős az ügyben, mivel az utasításokat nem ő adta, csupán végrehajtotta azokat, a pártelnök tudtával. Míg a Néppárt szerint Bárcenas a saját szakállára dolgozott. Az ügyészség a pártnak hitt, és nem vádolta meg a PP vezetését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.