Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rákveszéllyel jár a rejtett heréjűség

Rákveszéllyel jár a rejtett heréjűség

Azoknak a férfiaknak, akiknek heréjük a születéskor nem szállt le (kriptorchizmus), háromszor nagyobb az esélyük a hererák kialakulására életük későbbi szakaszában, mint társaiknak - mutatott rá egy tanulmány, amelyről a Fox News. A fokozott hererák-kockázatot már régen összefüggésbe hozták a rejtett heréjűséggel, az egészen idáig tisztázatlan volt, hogy mennyivel nő meg a rizikó.

A kutatók ezúttal 12 korábbi a témában készült tanulmányt tekintettek át, amelyek 1988 és 2007 között készültek, összesen több mint kétmillió ember bevonásával. Azt találták, hogy azoknál, akik rejtett heréjűséggel születtek, 2.9-szer megnövekedett a hererák kialakulásának kockázata.

A kutatók szerint az ilyen mértékű megnövekedett kockázat miatt a kriptorchizmus-al született gyerekeket fokozott megfigyelés alatt kellene tartani.

Az újszülöttek mintegy 6 százaléka születik rejtett herével. A méhen belül ugyanis a magzatnak a heréje még máshol, a hasüregben fejlődik ki, s a herezacskóba általában a születés előtt nem sokkal szállnak le. A rejtett heréjűséggel születettek esetében azonban a herék nem szállnak le születéskor, hanem továbbra is a hasüregben maradnak.

A kriptorchizmus és a hererák közötti kapcsolat azonban nem világos. A tanulmányok szerint a herékben tapasztalt hőmérséklet-emelkedés amíg a hasüregben vannak, hozzájárulnak a rák kialakulásához. Az is elképzelhető a hormonális változások nem megfelelő alakulása idézi elő a kriptorchizmust és a hererákot is.

A kapcsolat jobb megértése érdekében még további vizsgálatokra van szükség - mondják a szakértők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;