Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. December 18. 07:37, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rendkívüli állapotot hirdettek

Rendkívüli állapotot hirdettek

Rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat hirdettek szombaton az előző napi zavargások nyomán a nyugat-kazahsztáni Zsanaozen városában.

Erről Nurszultan Nazarbajev kazah elnök hozott döntést a közép-ázsiai köztársaság nemzetbiztonsági tanácsának szombati rendkívüli ülésén. A rendkívüli állapot intézkedéseit egyelőre január 5-ig vezették be a városban, ahol este 11 órától reggel hétig kijárási tilalom van érvényben.

Nazarbajev rendkívüli hatalommal felruházott városparancsnokot nevezett ki, akinek feladatai köré tartozik, hogy betartassa a korlátozó intézkedéseket, köztük a gyülekezéseket tiltó rendelkezéseket, a szabad mozgás korlátozását, a televíziók és a rádiók felhasználását mozgósításra.

A hivatalos adatok szerint a százezer lakosú Zsanaozenben, a korábbi nevén Novij Uzeny olajipari városban a pénteki tömeges rendbontásokban tizenegyen haltak meg – korábban csak öt halottról szóltak a beszámolók –, és 75 sebesült került kórházba, köztük hat rendőr. Ellenzéki becslések szerint hetven halottja van az erőszakcselekményeknek, és a sebesültek száma meghaladja a hétszázat. Az ellenzék Almatiban rokonszenvtüntetést kezdett szombaton a zsanaozeni eseményekkel összefüggésben.

Az elbocsátott olajbányászok felgyújtották a városi önkormányzat épületét és az egyik energetikai vállalat helyi képviseletét, üzleteket és bankautomatákat fosztottak ki. A városban már több mint fél éve tapinthatóan feszült a légkör, az olajipari munkások elégedetlenek a bérükkel, munkakörülményeikkel, ezért többször munkabeszüntetésekkel igyekeztek érvényt szerezni követeléseiknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése