Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Augusztus 26. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Lakatos Péter

Rendőrfőkapitány-helyettes: a határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a határőrizet

Rendőrfőkapitány-helyettes: a határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a határőrizet

A határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a magyar államhatár őrzése - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese csütörtökön Budapesten,

miután újabb 14 nehézterepjárót adott át azon megyei rendőr-főkapitányságoknak, ahol a határvadász századok szolgálnak majd.

Kuczik János Zoltán különösen fontosnak nevezte a gépkocsik beszerzését és minél előbbi használatát, miután az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma meghaladta a 150 ezret, és a nyár végére már elfogtak annyi embercsempészt, amennyit tavaly egész évben. A határőrizeti feladatot ellátó állomány bővítése is folyamatban van, a határvadász századokba beosztott határvadászok képzése már zajlik - tette hozzá.

Az átkelőhelyek, valamint a zöldhatár őrizete Magyarország egyik elsődleges gazdasági és biztonsági érdekei közé tartozik - fogalmazott a vezérőrnagy, majd hozzátette: Magyarország schengeni külső határainak illegális átlépése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió társadalmára, gazdaságára és biztonságára jelent potenciális veszélyt.



A zöldhatár őrizetére már sok korszerű rendszer áll rendelkezésünkre, mint például a biztonsági határzár, mobil- és stabil hőkamerák, drónok, de ezek önmagukban nem elégségesek - folytatta Kuczik János Zoltán. Rámutatott: a határszakaszok hatékony ellenőrzéséhez az ott elkövetett jogellenes cselekmények megelőzéséhez, felszámolásához szükséges a rendőri jelenlét. A járőröknek pedig a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre kell érkezniük.

Felidézte: a migrációs útvonalak a domborzati és felszíni viszonyok miatt nehezen megközelíthetők, ezért már korábban felmerült, hogy a rendőrség nem rendelkezik elég, a feladatra alkalmas nehézterepjáróval. A 2020-ban az Európai Unió belső biztonsági alapjából beszerzett 52 járművet a végrehajtó állomány rendkívül pozitívan fogadta - mondta Kuczik János Zoltán, aki szerint a visszajelzések alapján a terepjárók teljes mértékben kielégítik a határrendészeti szakmai igényeket.

Tóth Judit, a BM európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy hosszú évek óta dolgoznak együtt a rendőrséggel az uniós források felhasználásában, hogy minél hatékonyabban járulhassanak hozzá a szervezet fejlesztéséhez. A közös munka mérföldkövének nevezte a járművek átadását. Hozzátette: ezek a járművek megfelelnek a korszerű határrendészeti szakmai igényeknek, és nagyon hasznosak a mindennapi határőrizeti feladatok ellátásában. Az első körben beszerzett járműveket az állomány sikerrel és örömmel alkalmazza - fogalmazott a helyettes államtitkár, aki reményét fejeszte ki, hogy a 2021-2027-es költségvetési időszakban is folytatni tudják a megkezdett munkát, tovább tudják fejleszteni a határellenőrzést támogató járműparkot.



A Toyota Central Europe képviseletében László Richard országigazgató arról beszélt, hogy a Toyota Land Cruiser a világ egyik legnagyobb múltú nehézterepjárója, több mint 10 millió darab készült belőle, és 1951 óta gyártják. Ez a típus a legextrémebb körülmények között is helyt áll az afrikai sivatagoktól a sarkvidékeken át az esőerdőkig - folytatta, reményét fejezve ki, hogy a rendőrség is évtizedekig fogja tudni használni a most átadott járműveket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során