Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 05. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Románia és Bulgária messze van még Schengentől

Románia és Bulgária messze van még Schengentől

Nem árt tudni, hogy mennyire kemény a német külpolitika. Németország egyelőre elutasítja ugyanis Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Sőt, vétót emelnek, ha a két ország ragaszkodik a szavazáshoz az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán.

A Der Spiegelben a német belügyi tárca vezetője azt mondta, hogy a két országnak még a részleges csatlakozása is lekerült a napirendről, vagyis még a repülőtereken és a tengeri kikötőkön keresztüli szabad beutazás ügye is lekerült egyelőre a napirendről.

Az Európai Unió legutóbbi vizsgálatában azt állapította meg, hogy Bulgária és Románia előrébb lépett ugyan a schengeni csatlakozáshoz vezető úton, de továbbra is határozottabban kellene fellépni a korrupció ellen. A német belügyminiszter nem is rejtette véka alá a problémáját. Szerintük a schengeni tagság megadása esetén minden további ellenőrzés nélkül akár Németországba is beutazhat az a külföldi, aki megvesztegetéssel román vagy bolgár vízumot szerez.

Úgy tűnik, a román kormány rosszul fogadta a német álláspontot: külügyminiszterük úgy nyilatkozott, hogy Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek a jövő csütörtöki értekezleten ismét elhalasztják az ország felvételét. Románia és Bulgária eredetileg 2011 tavaszára tervezett schengeni csatlakozását, legutóbb Hollandia vétója akadályozta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).