Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2024. Február 12. 16:07, hétfő | Helyi

Savanyú a Káposzta

Savanyú a Káposzta

A legkedveltebb téli “szezonzöldség" a "savanyú káposzta"

Az erjedés során számos hasznos baktérium keletkezik a káposztában, melyek szükségesek ahhoz, hogy a benne található nagy mennyiségű, értékes tápanyag könnyebben felszívódjon. Az erjedés során elszaporodnak a jótékony, fertőtlenítő hatású tejsavbaktériumok.

A savanyú káposzta tejsav tartalmának köszönhetően probiotikus hatásáról ismert. Különösen ajánlott emésztési problémák esetén, erősíti az immunrendszert, és segít a különböző gyomorproblémák legyőzésében.

Száz gramm káposzta csupán 0,14 gramm zsírt, 4,3 gramm szénhidrátot, és 23 kalóriát tartalmaz. Gazdag antioxánsokban, A- és C-vitaminban, de sok benne a foszfor, kálium, kalcium és az élelmi rost is.

Finn kutatók szerint, akik rendszeresen fogyasztják a keresztes virágúak családjába tartozó, magas C-vitamin tartalmú, immunerősítő káposztát, kevésbé vannak kitéve a rákos megbetegedéseknek.

Mivel erős vízhajtó hatással rendelkezik, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt, feszesíti a bőrt. A téli időszakban a piacokon könnyedén beszerezhetjük a savanyított káposztát.

Mindenképp az őstermelő portékáját részesítsük előnyben, hiszen ez biztosan nem tartalmaz tartósítószert. Fogyasszunk minél többet ebből a nagyon hasznos téli zöldségből egészségünk megőrzése érdekében.

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 22. 15:34, szombat | Helyi

Sopron ezer színe

A Modern Városok Program keretében megújult, tíz kiállítóhellyel rendelkező Soproni Múzeumot választották idén Az Év Múzeumává. Az elsimerést elsősorban a múzeum- és közösségépítő tevékenységükért vehették át.

2024. Június 15. 13:31, szombat | Helyi

Indul a Tündérfesztivál, indul a Soproni Ünnepi Hetek

Június 15-16-án a legkisebbekké, a tündéreké a főszerep a Tündérfesztiválon. Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a 17. alkalommal megrendezett fesztiválra, melynek fő témája idén a Föld.

2024. Június 06. 13:50, csütörtök | Helyi

Maradjon lendületben Sopron!

Megépült az M85, megújult a Lőver uszoda, a Lenck-villa, a piac, számos bölcsőde, óvoda és iskola. És még megannyi fejlesztés valósult meg Sopronban, és remélhetőleg ez a munka tovább folytatódik a jövőben is.

2024. Május 30. 13:46, csütörtök | Helyi

Közösen sikerült Sopront még zöldebbé tenni

A folyamatos fejlesztések nem csak felújított utakat és épületeket jelent, városunk zöldterületei is állandóan szépülnek és bővülnek. Az utóbbi időben átadásra került megannyi park és tér, illetve séta- és kerékpárút.