Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Február 12. 16:07, hétfő | Helyi

Savanyú a Káposzta

Savanyú a Káposzta

A legkedveltebb téli “szezonzöldség" a "savanyú káposzta"

Az erjedés során számos hasznos baktérium keletkezik a káposztában, melyek szükségesek ahhoz, hogy a benne található nagy mennyiségű, értékes tápanyag könnyebben felszívódjon. Az erjedés során elszaporodnak a jótékony, fertőtlenítő hatású tejsavbaktériumok.

A savanyú káposzta tejsav tartalmának köszönhetően probiotikus hatásáról ismert. Különösen ajánlott emésztési problémák esetén, erősíti az immunrendszert, és segít a különböző gyomorproblémák legyőzésében.

Száz gramm káposzta csupán 0,14 gramm zsírt, 4,3 gramm szénhidrátot, és 23 kalóriát tartalmaz. Gazdag antioxánsokban, A- és C-vitaminban, de sok benne a foszfor, kálium, kalcium és az élelmi rost is.

Finn kutatók szerint, akik rendszeresen fogyasztják a keresztes virágúak családjába tartozó, magas C-vitamin tartalmú, immunerősítő káposztát, kevésbé vannak kitéve a rákos megbetegedéseknek.

Mivel erős vízhajtó hatással rendelkezik, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt, feszesíti a bőrt. A téli időszakban a piacokon könnyedén beszerezhetjük a savanyított káposztát.

Mindenképp az őstermelő portékáját részesítsük előnyben, hiszen ez biztosan nem tartalmaz tartósítószert. Fogyasszunk minél többet ebből a nagyon hasznos téli zöldségből egészségünk megőrzése érdekében.

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 11:43, hétfő | Helyi

Kimagaslóan teljesítettek a soproni diákok Leonban

Egy arany, egy-egy ezüst és egy bronzéremmel tért haza a soproni küldöttség a Nemzetközi Gyermek Játékokról, melyet idén a mexikói Leonban tartottak meg.

2024. Július 15. 15:45, hétfő | Helyi

Figyeljünk oda kánikula idején!

Nagy meleg esetén még fontosabb, hogy odafigyeljünk saját és a környezetünkben élők egészségére. Fogyasszunk elég vizet, kerüljük a tűző napot és a közlekedésben is legyünk körültekintőbbek.

2024. Június 28. 09:03, péntek | Helyi

Közgyűlést tartottak Sopronban

A felsőoktatásban tanuló fiatalok és a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárlabdacsapatának jutalmazása mellett a buszok fiatalításáról, valamint a következő félév üléseinek kitűzéséről is szavazott a képviselő-testület.

2024. Június 27. 12:33, csütörtök | Helyi

Bakancslistás túratippek Sopronban

A Fertő-tájról és a Soproni-hegységről készített bakancslistát az Aktív Magyarország. Térségünk legszebb látnivalóit tekinthetjük meg, miközben aktívan kikapcsolódhatunk.