Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2024. Február 12. 16:07, hétfő | Helyi

Savanyú a Káposzta

Savanyú a Káposzta

A legkedveltebb téli “szezonzöldség" a "savanyú káposzta"

Az erjedés során számos hasznos baktérium keletkezik a káposztában, melyek szükségesek ahhoz, hogy a benne található nagy mennyiségű, értékes tápanyag könnyebben felszívódjon. Az erjedés során elszaporodnak a jótékony, fertőtlenítő hatású tejsavbaktériumok.

A savanyú káposzta tejsav tartalmának köszönhetően probiotikus hatásáról ismert. Különösen ajánlott emésztési problémák esetén, erősíti az immunrendszert, és segít a különböző gyomorproblémák legyőzésében.

Száz gramm káposzta csupán 0,14 gramm zsírt, 4,3 gramm szénhidrátot, és 23 kalóriát tartalmaz. Gazdag antioxánsokban, A- és C-vitaminban, de sok benne a foszfor, kálium, kalcium és az élelmi rost is.

Finn kutatók szerint, akik rendszeresen fogyasztják a keresztes virágúak családjába tartozó, magas C-vitamin tartalmú, immunerősítő káposztát, kevésbé vannak kitéve a rákos megbetegedéseknek.

Mivel erős vízhajtó hatással rendelkezik, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt, feszesíti a bőrt. A téli időszakban a piacokon könnyedén beszerezhetjük a savanyított káposztát.

Mindenképp az őstermelő portékáját részesítsük előnyben, hiszen ez biztosan nem tartalmaz tartósítószert. Fogyasszunk minél többet ebből a nagyon hasznos téli zöldségből egészségünk megőrzése érdekében.

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 07:22, vasárnap | Helyi

Ritka Betegségek Világnapja

A Ritka Betegségek Világnapja 2024. központi témája ismét az \"esélyegyenlőség, méltányosság\" A már tizenhetedik alkalommal megrendezett világnap, minden év februárjának utolsó napja, ami most ismét a ritka szökőnap.

2024. Február 16. 18:46, péntek | Helyi

Hamarosan befejeződik a piac felújítása Sopronban

A felújítást 2023 áprilisában kezdték el, amely 1,4 milliárd forintból valósul meg. A munkálatokkal jól haladnak, így a tervek szerint tavasztól már egy modern, felújított környezet várja az árusokat és a vásárlókat.

2024. Február 11. 08:22, vasárnap | Helyi

Téli teremlabdarúgó torna eredményhirdetés

Az utólsó mérkőzést a Soproni RISE és a Köztinik csapata játszotta, ahol a RISE 3-0 diadalmaskodott.❗ – a döntő utáni díjátadón részt vett dr.Farkas Ciprián polgármester és Dr.Csiszár Szabolcs alpolgármester is.

2024. Február 04. 09:18, vasárnap | Helyi

Borvidéki - Borászbál Sopronban

Borászbált rendeztek első alkalommal a Mediterrano étteremben szombat este, a Soproni Hegyközség és a Soproni Borút Egyesület szervezésében. Az est Fővédnöke: dr.Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere