Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 17. 12:57, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Scotland Yard: brit kommandósoknak nem volt köze Diana hercegnő halálához

Scotland Yard: brit kommandósoknak nem volt köze Diana hercegnő halálához

Nincs semmiféle hiteles bizonyíték arra, hogy a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett kommandós egységének (SAS) köze lett volna Diana hercegnő másfél évtizeddel ezelőtti halálához - közölte kedden a Scotland Yard.

A londoni rendőrség augusztus óta vizsgált olyan új - közelebbről nem részletezett - információkat, amelyek beterjesztői szerint a brit fegyveres erőknek, elsősorban az SAS-nek állítólag része volt Károly brit trónörökös első feleségének 1997-ben Párizsban bekövetkezett halálában.
Hivatalosan nem ismert, hogy ki adta át a Scotland Yardnak azt az információcsomagot, amelynek alapján az évekkel ezelőtt lezárt vizsgálatot a rendőrség újranyitotta. A brit sajtó augusztusban közölt értesülései szerint a feljelentést "a hadsereg berkeiből" tették. A The Times úgy tudja, hogy egy volt katona elvált feleségének szülei adtak át információkat a Scotland Yardnak, annak alapján, amiket a katona korábban nekik az ügyről elmondott.
A keddi rendőrségi jelentés azonban leszögezi, hogy a "minden ésszerű nyomot végigkövető" vizsgálat végleges következtetése szerint nincs hiteles bizonyíték a brit fegyveres erők felelősségéről szóló "teória" tényszerű alátámasztására.
A Scotland Yard közölte, hogy a vizsgálat során "példátlan hozzáférést" kapott a brit hadsereg különleges egységeinek irattárához, de nem talált olyan bizonyítékokat, amelyekre alapozva új bűnügyi vizsgálatot indíthatott volna.
Diana hercegnő - a brit trónutódlási sor második és negyedik helyén álló Vilmos és Harry herceg édesanyja, aki súlyos botrányok közepette 1996-ban vált el Károly trónörököstől - 1997-ben, 36 esztendős korában halt meg Párizsban, amikor az őt és akkori barátját, Dodi Fayedet szállító Mercedes nagy sebességgel egy aluljáró pilléreinek csapódott. Diana mellett életét vesztette Fayed és a gépkocsi francia sofőrje, Henri Paul is; az egyetlen túlélő Trevor Rees-Jones, Dodi Fayed testőre volt.
A járművet a baleset előtt fotósok hada üldözte motorokon.
A szerencsétlenség után azonnal felmerültek az összeesküvés-elméletek, amelyek fő terjesztője a mai napig Dodi Fayed édesapja, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás. Az idősebbik Fayed szerint fiát és Dianát az udvar - elsősorban Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje - gyilkoltatta meg a brit külső elhárítás (MI6) közreműködésével. Ennek indoka szerinte az lett volna, hogy a brit királyi család nem akart "hithű muszlim mostohaapát" Vilmos és Harry hercegeknek. Mohamed Fayed szerint ugyanis fia és Diana össze akart házasodni.
A több mint tíz évig tartó brit és francia vizsgálatsorozatot 2008 áprilisában lezáró londoni felsőbírósági végzés azonban súlyos gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért az esküdtek a brit trónörökös egykori feleségének autóját üldöző fotósokat és a gépkocsi ittas vezetőjét tették felelőssé. Az eljáró bíró korabeli megállapítása szerint a Mohamed Fayed által vélelmezett összeesküvésnek "morzsányi bizonyítéka" sem merült fel a vizsgálat során.

Címkék: Nagy-Britannia-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése