Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2022. Október 11. 11:27, kedd | PR
Forrás: (x)

Segítünk megtalálni az ingyenes utakat!

Segítünk megtalálni az ingyenes utakat!

Bárcsak lenne egy honlap, ahol megtudhatjuk, melyik útszakaszok ingyenesek az országban, és hol van szükség érvényes e-matricára!

Szerencsére ez már nem csak kívánság: az autopalyamatrica.hu oldalon mindenről ingyen, gyorsan, könnyen tájékozódhatunk.

Az autópálya-matrica térkép minderre választ ad Önnek, azonban ennél többet is tud: ha úgy alakul, mégis díjköteles szakaszon fog hajtani, az okos felület kiszámolja, pontosan milyen úthasználati jogosultságra van szüksége. Természetesen magát a vásárlást, illetve az érvényesség lekérdezését is elvégezheti az autopalyamatrica.hu oldalon. Hát lehet ennél könnyebben elintézni valamit?

Nem mindenhol kell fizetni

Hazánkban a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt autópályák és autóutak) fizetős. Van azonban néhány kivétel: egyes szakaszokon úthasználat megfizetése nélkül is autózhat, úgy, hogy azért nem szabnak ki bírságot. Jelenleg (2022. február 18. óta) az alábbi listában található utak autózhatók ingyenesen:

• az M0-ás autóút 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasza, az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasza, és a Megyeri híd,
• az M30-as autópálya Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasza;
• az M31-es autópálya;
• az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;
• az M44-es autóút;
• az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;
• az M8-as autópálya;
• az M80-as autóút;
• az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza;
• az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

Ezért ne spóroljon a matricával

Érdemes naprakésznek lenni a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban. Amennyiben ugyanis érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 14.875 Ft a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60.000 Ft-ra nőhet.

Egy alapvető tévedést is szeretnénk eloszlatni. Sok autós azt gondolja, az autópálya az első lehajtóig ingyenes. Ez nem igaz! Díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes e-matricával vagy papíralapú autópálya-matricával szabad használni. Akik nem rendelkeznek ilyennel, bírság kiszabására készülhetnek.

A megyei jogosultságok határaival kapcsolatban pedig a következőt szükséges észben tartani: a megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben tételesen szerepel valamennyi megyei matrica területi érvényessége, csomópontszám, valamint szelvényszám szerint rendezve.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 08:48, szombat | PR

Határidőre készül el a kórház felújítása , bővítése

Ütemterv szerint halad a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályának felújítása és bővítése.

2022. November 25. 09:57, péntek | PR

K&H: hogyan érdemes kihasználni a Black Friday-akciókat?

Sok gyereket elcsábítanak a boltok által meghirdetett Black Friday-akciók, azonban a fiatalok kívánságlistáin szereplő legtöbb termék a megugró infláció miatt idén jóval drágább, mint korábban.

2022. November 23. 14:30, szerda | PR

Igazi páros ÉNIDŐ Noszvajon

Győrfi Pálnak és Salgó Adriennek három kisgyermeke van, úgyhogy meglehetősen ritkán adatik meg nekik az intim hétvége lehetősége.

2022. November 15. 10:52, kedd | PR

K&H: a gyerekek bevásárlókosarán is jól látszik a drágulás sokkal kevesebb kakaós csigára elég a zsebpénz

A fiatalabb korosztály az elmúlt hónapokban a saját maga is megtapasztalta, hogy mit jelent az infláció