Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 14. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Sikert aratott a győri Vaskakas Bábszínház és a Fitos Dezső Társulat New Yorkban

Sikert aratott a győri Vaskakas Bábszínház és a Fitos Dezső Társulat New Yorkban

Sikert aratott kéthetes New York-i vendégszereplésén a győri Vaskakas Bábszínház és a Fitos Dezső Társulat, ahol egy újabb meghívás lehetősége is felvetődött; egy jövő nyári washingtoni fesztiválon való részvétel került szóba - mondta Kocsis Rozi, a bábszínház igazgatója szombaton, hazaérkezésük után az MTI-nek.

A Blattner-díjas bábszínész kiemelte, hogy A suszter álma és a Metamorfózis című kompozícióval sikert arattak a tengeren túl. "Produkciónkat egy érdeklődő elismerően igazi Broadway-shownak nevezte" - fűzte hozzá.
A magyar művészek a Grand Streeten álló Abrons Arts Centerben, továbbá a Magyar Házban és egy iskolában léptek fel. Két hét alatt összesen tizenkét előadás tartottak. A suszter álmát, ezt a különleges tánc- és bábszínházi előadást - amely a magyar néptánckincsre épül - a győri társulat igazgatója rendezte. A suszter és felesége szerepét Fitos Dezső és Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész alakította.
A Metamorfózisban fehér zsebkendőkből varázsoltak madarakat és elefántot, lovagló cowboyokat és szerzeteseket a bábművészek: Kocsis Rozi, Rab Viki, Ragán Edit és Szúkenyik Tamás. A tárgyanimációs produkciót Krzysztof Rau professzor állította színpadra. A megértést nyelvi probléma nem akadályozta, ugyanis mindkét produkció a zene, a tánc és a mozdulat nyelvén, s nem a szó, a beszéd révén szól a közönséghez.
A New York Times ajánlót jelentetett meg rövid méltatással a darabokról, s főként a gyerekek figyelmét hívta fel a produkciókra. Ezen túl a helyi magyar rádió és a magyar nyelvű újság is foglalkozott a magyar művészek vendégjátékával - jegyezte meg Kocsis Rozi.
A Vaskakas vezetőjének számításai szerint legalább ezer nézője volt az előadásaiknak. Ezzel kapcsolatban felelevenítette, hogy az iskolai előadás után a kilencéves gyerekek leveleket írtak a Metamorfózisról a magyar művészeknek, és megköszönték az élményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során