Városlista
2023. május 31, szerda - Angéla

Hírek

2012. Február 05. 07:28, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sok a baleset, hófúvás nehezíti a közlekedést

Sok a baleset, hófúvás nehezíti a közlekedést

Országszerte havazott szombaton. Budapesten reggel kezdett el esni a hó, a meteorológusok 15 centiméter körüli csapadékra számítanak a fővárosban, a déli-délkeleti országrészben azonban akár félméteres hó is eshet.

A téli időben egyre több baleset történik, és sok vonat is késik. Több helyütt hófúvás nehezíti a közlekedést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint éjfélig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30, délen, délkeleten pedig a 40-50 centimétert is, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű. Az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-80 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okoz erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat is emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okoz. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

Kilenc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) adott ki a meteorológia harmadfokú figyelmeztetést a várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt. Három megyében – Hevesben, Somogyban és Zalában – másodfokú, a többi helyen pedig elsőfokú jelzés van érvényben szombat délután.

Budapest belső kerületeiben reggel kezdődött a hóesés, és vasárnap délelőttig 15 centiméter körüli hóra kell számítani. A BKV-járatok rendben elindultak, de a havazás okozhat forgalmi zavarokat. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hómunkásokat vett fel délután két órától este tízig tartó munkavégzésre.

Az FKF a nappali műszakban 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 330 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést.

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges és járművük kifogástalan műszaki állapotban van.

Az elmúlt 24 óra alatt 54 ember életét mentették meg a rendőrök, és egyre több a koccanásos baleset az ország közútjain – ismertette a szombat délután 15 óráig összesített adatokat Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. Közölte egyúttal azt is, hogy a kamionok már csak Letenyénél léphetnek be Horvátországba.

Több úton is – így például baranyai utakon, valamint Somogyban, a 66-os és a 67-es főút egy-egy szakaszán – hóláncot kell használniuk az autósoknak.

A hófúvás miatt egy út már járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplénben – Pere és Abaújszántó között –, egy másik útszakaszon – Vilmány és Fony között – pedig személygépkocsival már csak nehezen lehet közlekedni. Hófúvások lassítják az úton lévők haladását Jász-Nagykun-Szolnok megyében is, a Tiszakürt és Tiszainoka közötti szakaszon, valamint Nagykörű és Hunyadfalva környékén, továbbá például Somogyban az M7-es autópályán és a Völgyhídon, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közútjain is. Szabolcsban halálos baleset is történt: egy 63 éves záhonyi férfi vesztette életét a 4-es számú főút Kisvárda és Záhony közötti szakaszán, ahol a hótól csúszós úttestről az árokba sodródott személygépkocsijával.

Pest megyében átmenetileg lezárták az M5-ös autópálya gyáli és az M0-s autóút dunakeszi lehajtóját egy árokba csúszott, illetve egy felborult kamion miatt.

A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint átlag 25-30 perc késéssel közlekednek a vonatok az ország déli és délkeleti vonalain a havazás és a nagy szél miatt. Közölték: a szél és a vonat okozta menetszél miatt több állomáson váltóállítási gond miatt vannak fennakadások. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja.

A délnyugat-magyarországi területekről átlag 20-25 perc késésről érkeznek jelentések – közölték délben, hozzátéve, hogy a budapesti pályaudvarok nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a szombat kora délutáni országos adatokat összesítve az MTI-nek azt mondta: mintegy száz esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket, többségében elakadt járművek kiszabadításához, közúti balesetek műszaki mentéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:38, kedd | Belföld

Katasztrófavédelem: 85 ezer hektárom irtják a héten a szúnyogokat

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

2023. Május 30. 13:30, kedd | Belföld

A NATO elítéli a KFOR-csapatok elleni támadásokat Észak-Koszovóban

A NATO vasárnap este kiadott sajtóközleményében elítélte a parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett provokálatlan támadásokat Észak-Koszovóban, amely során több katona megsebesült.

2023. Május 30. 13:24, kedd | Belföld

Költségvetés 2024 - Jövőre is brutális összeget költ a kormány a rezsivédelemre

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.

2023. Május 30. 10:56, kedd | Belföld

Rendőrökre támadtak a gyámügyintézés során - Videó