Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Június 22. 15:34, szombat | Helyi
Forrás: Demokrata

Sopron ezer színe

Sopron ezer színe

A Modern Városok Program keretében megújult, tíz kiállítóhellyel rendelkező Soproni Múzeumot választották idén Az Év Múzeumává. Az elsimerést elsősorban a múzeum- és közösségépítő tevékenységükért vehették át.

Sopron belvárosának szűk, macskaköves utcáin sétálva lépten-nyomon történelmi örökségünk páratlan emlékeivel találkozunk. A város múltjáról az őskortól napjainkig szinte mindent megtudhatunk a Soproni Múzeum égisze alatt működő kiállítóhelyek gazdag gyűjteményéből. A jellemzően római kori alapokra emelt XVII. századi ikonikus épületekben berendezett tárlatok között barangolva kiderül, miért vált fontos kereskedelmi központtá a római korban a mai Sopron helyén épült Scarbantia. Miért tartják „a leghűségesebb város” jelképének a Tűztornyot? Mikor és hol nyitották meg az ország első szénbányáját? Hogyan szólítják meg a tárgyak a gyerekeket? Miként éltek a régi korok boldog békeidejében a soproni nagypolgárok, jómódú pékek, mészárosok, patikusok?

A múzeumegyüttes azonban nem pusztán a múlt emlékeit bemutató kiállítások sokasága, hiszen a modern kori kihívásokra reagálva közösségi teret, találkozási lehetőséget és színes programokat is kínál a városban élőknek és a turistáknak. Az intézmény munkatársai a kultúra és a helyi közösség szolgálata mellett az idegenforgalom fellendítését is fontos küldetésüknek tartják.

– Fontos hangsúlyozni, hogy egy korszerű múzeum ma már nem egyenlő a benne elhelyezett tárgyak didaktikus kiállításával – tájékoztat dr. Tóth Imre történész, múzeumigazgató. – Annak érdekében, hogy a kiállítóhelyeket minél többen használják és a sajátjuknak érezzék, különleges tereket hoztunk létre. A Várfalsétányon belépőjegy nélkül időzhetnek, de akár a nyugágyakra is letelepedhetnek az emberek. A társadalmi felelősségvállalás jegyében fogyatékossággal élő csoportokat fogadunk, véradó napot tartunk, szabadtéri filmvetítést rendezünk, régi receptek alapján főzünk, borlabirintust szervezünk, a környezettudatosság jegyében pedig a Lenck-villa szabadon látogatható kertjében fűszernövényeket termeszthetnek a helyiek, de még saját kamarazenekarunk is van. Ehhez a közösségi koncepcióhoz széles spektrumot felölelő programkínálatot társítunk a zenei eseményektől a gasztronómiai programokon át az ismeretterjesztő előadásokig.

Amint Tóth Imre fogalmaz, korábban a múzeumok kevésbé vállalták fel a közművelődési szerepkört, mert „nem akartak kultúrházakká válni.” Napjainkban azonban napjainkban ha egy múzeum hatékonyan szeretné segíteni a városfejlesztést, akkor a hagyományos feladatkör kiterjesztésével lényegében sokfunkciós kulturális központtá kell átalakulnia. Különösen érvényes ez a megállapítás a Nyugatra is kaput nyitó Sopronra. Az intézményvezető kiemeli, hogy a modern trendek, a hangsúlyosabbá váló közművelődési tevékenység természetesen nem szoríthatja háttérbe a magas színvonalú muzeológusi, művészettörténészi, régészeti, restaurátori munkát, ami a szakmai hitelesség záloga.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 04. 11:37, szerda | Helyi

Elkezdődött az iskolaszezon

Elérkezett a szeptember és a diákok is elindultak az iskolába. Az első és második osztályos kisiskolások ingyenes tanszercsomaggal, a Soproni Egyetemen pedig számos fejlesztéssel és rekordszámú hallgatóval indították az idei tanévet.

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Augusztus 14. 13:34, szerda | Helyi

Magyar sikerek a 2024-es párizsi olimpián

Összesen 19 éremmel tértek haza a magyar sportolók a párizsi nyári olimpiáról. Hazánkat 20 sportágban 178 sportoló képviselte, akik egytől-egyig remekül szerepeltek az olimpiai játékokon.

2024. Augusztus 08. 13:42, csütörtök | Helyi

Ingyenes tanszerekkel támogatják a kisiskolásokat

A soproni városvezetés idén is ingyenes tanszercsomagot biztosít minden első és második osztályos soproni diákot.