Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Észak felé húzódik a válság

Észak felé húzódik a válság

A cégek számára egyre nehezebbé váló környezetben a Coface hat ország kockázati besorolásán rontott, beleértve Spanyolországot, Olaszországot, Csehországot, Ciprust és Indiát, illetve javított négy ország besorolásán, köztük Szlovákián. Magyarországot ugyan közvetlenül most nem érintette a minősítés változtatása, de exportőr cégein keresztül közvetetten igen.

Top-exportpiacaink közül három ország – a szlovák, az olasz és a cseh – besorolása változott. „Az egyes országok besorolását, mint kiindulópontot érdemes az exportőröknek folyamatosan figyelniük, ám még inkább az adott ágazatot, mivel az egyes gazdasági ágazatokon belül a cégek fizetési moráljában is nagyon nagyok az eltérések” – figyelmeztet Kárpáti Gábor, a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító ügyvezető igazgatója.

A recesszió különösen súlyossá kezd válni Spanyolországban és Olaszországban, s kezdte megfertőzni Ciprust is. Ezekben az országokban a gazdaság zsugorodásának az üteme az idén várhatóan 2, 1,8, illetve 1,3 százalékos lesz. A feltörekvő piacokról is érkeznek már aggodalomra okot adó jelek. Az indiai növekedési modell küszködésének első jelei immár láthatóak; Argentínában pedig az üzleti környezet romlása tapasztalható. Azonban Szlovákiában úgy javult a helyzet, hogy a nem is olyan régen negatív kilátással ellátott besorolásából a negatív minősítést most a Coface visszavonta. Indonézia pedig megmutatta, hogy a belföldi piac vitalitásának köszönhetően képes ellenállni a külső sokkoknak. Mindezt figyelemmel kísérte a párizsi székhelyű Coface, amely a Dél-európai gazdaság romló helyzete miatt negatív megfigyelési listára helyezte Spanyolország és Olaszország A4-es besorolását, s egyben B-ről C-re rontotta Ciprusét. Rontott Csehország besorolásán is, ugyanakkor javított például a szlovákon és az indonézon.

„Nem kell dramatizálni a mostani mozgásokat” – kommentálta a lépéseket Kárpáti Gábor. Az ügyvezető igazgató mindazonáltal érdekesnek tartja, hogy a csehek és a szlovákok egy besorolási szintre kerültek, pedig általános a benyomás, hogy az előbbiek jobban állnak gazdasági szempontból. Arra is felhívja a figyelmet, hogy mindkét ország besorolása két kategóriával jobb a magyarénál, ráadásul nekünk csak akkor van esélyünk feljebb lépni, ha az euróövezetbeli helyzet rendbe jön, illetve ha a bizalmat visszaszerző, kiszámítható intézkedések történnek, amelyeket a piacok elhisznek. Erre azonban csak hosszabb távon lát lehetőséget a szakember.

Három ország – Szlovákia, Csehország és Olaszország -, s jóval kevésbé egy negyedik - Spanyolország - besorolásának a változása hat igazán a magyar exportőrökre, a többi gazdaságot érintő Coface-lépés hatásai inkább marginálisak lehetnek – véli Kárpáti. Az említett három ország ugyanis az első tíz exportpiacunk között van, sőt, a szlovák tavaly a 4., az olasz pedig a 5. volt a sorban. Igaz, az exportőrök vevőinek a fizetőképességére közvetlenül nem hat a besorolás változása, ám hosszabb távon már megjelenhet a fizetési morálban. Mindenesetre, amit külön is figyelni kell: az adott országban a magyar exportőr vevőjének ágazatára jellemző fizetőképességi helyzet, trend; s feltétlenül érdemes akár profikkal folyamatosan vizsgálni, monitorozni azt, valamint a konkrét vevő kockázatát is.

Mindenképpen óvatosságra intő jel, ami a déli államokban történik. Az általuk jelentett kockázatokat komolyan kell venni – figyelmeztet Kárpáti, hozzátéve: a Coface nemzetközi biztosítóként és magyarországi fióktelepeként egyaránt tapasztalja, hogy az év eleje óta drasztikusan megnőttek a késedelmes fizetések, valamint a káresemények is. Ráadásul például az olaszoknál a követelésbehajtás lassú és nehézkes folyamat – mondja az ügyvezető. Kárpáti azonban óva int attól, hogy az exportőrök elforduljanak ezektől a piacoktól. Mint mondja: a magyar belső kereslet és növekedési lehetőségek jelen szintje miatt is mindenképpen külpiacokon érdemes aktivizálódniuk a magyar cégeknek. Nem szólva arról, hogy a mostani lépések által érintett országok közül a magyarok számára legfontosabbak besorolása még mindig jobb, mint a magyar, azaz kisebb kockázatot jelentenek a vevői fizetési morált tekintve.

Ugyanakkor a fokozatos óvatosság szükséges – figyelmeztet a szakember. Már csak azért is, mert láthatóan a válság dél felől észak felé húzódik, ahelyett, hogy visszahúzódna. Szükség van tehát a vevők ellenőrzésére, monitorozására, s általában véve a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Ki kell védeni, hogy olyan cégekkel lépjünk eladói-vevői kapcsolatba, amelyek potenciális veszteségforrást jelentenek. Követelésbiztosítási háttérrel pedig – teszi hozzá Kárpáti – exponenciálisan növelhető az értékesítés volumene, ugyanis biztosított háttérrel magabiztosabban lehet növekedni. Az mindenesetre bíztató, hogy az elmúlt években a magyarországi cégek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fentiekre. „Immár húsz éve vagyunk a magyar piacon, így van összehasonlítási alapunk, ami alapján kimondható, hogy ilyen típusú egyedi, komplett szolgáltatások iránt egyre nagyobb az igény, különösen a 2008-as év óta.” Nem véletlenül, hiszen a cégek saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a negatív folyamatokból adódó nemfizetések hatásai elkerülhetőek és kikerülhetőek, miközben a biztosítókra nagyobb károk hárulnak. Egyébként az export-káreseményekből adódó kárfizetések volumene is megnőtt, ami azt jelenti, hogy a cégek ki tudták védeni a biztosításuknak köszönhetően a jelentősebb követelés-kiesési károkat.

Minősítések és fejlemények

Spanyolországban, 2012 első negyedévében egyértelműen mélyült a recesszió, jelentősen fékeződött az ipari és szolgáltatási aktivitás, s a 2007. decemberi csúcshoz képest 30 százalékkal zuhantak az ingatlanárak. Folytatódik a munkanélküliségi ráta emelkedése, a mutató 2012 márciusa óta 24 százalék fölötti értéket mutat. A késedelmes fizetések és vállalti csődök száma jelentősen megnőtt, nem is csak az építőipari cégek körében, de az agráripari, az elektromos készülék-gyártó, a vegyi és a nem-szakosodott kereskedelmi ágazatokban is. A lassú növekedés visszafog minden nemű államadósság-csökkentést, és a másodlagos adósságpiacon tapasztalható feszültségek továbbra is jelentősek.

Olaszországban, 2012 első negyedévében 0,8 százalékkal csökkent a GDP, a gazdaság immár a harmadik egymást követő negyedévben zsugorodott. Az ipari termelés visszaesésének az üteme felgyorsult, különösen az építőipar szenved: az ágazat egy év alatt 15,1 százalékos visszaesést produkált. Rekordokat döntöget a munkanélküliség, az idén áprilisban 10,2 százalékos volt. Egy olyan környezetben, amelyben a reformok egyre növekvő kiábrándultsághoz vezethetnek a lakosság körében, az államadósság szintje veszélyesnek bizonyulhat, mivel fenntarthatósága jelentősen kitett a piaci várakozások által generált változásoknak. A Coface az olasz vállalatok fizetési szokásainak jelentős romlását tapasztalja, különösen a fém-, az agrár-, az építő- és a textiliparban.

Ciprus az euró övezetnek immár az ötödik olyan országa, amely pénzügyi segítséget kért az Uniótól. Rendszerbeli kockázatot hordoz a ciprusi gazdaság hétszeresét kitevő mérleggel rendelkező bankszektor, amelyre különösen hat a görög kockázatosság. A magánszféra adóssága (2011-ben a GDP 311 százaléka volt) a legmagasabb egész Európában, a vállalati adósság szintje a GDP 186 százalékára rúg. Továbbra is szenved az építőipar, miután kipukkadt az ingatlanbuborék, valamint a villamosenergia-ellátás akadozásának hatásaként a petrolkémiai ágazat is.

Csehország besorolását a Coface A2-ről A3-ra rontotta. A GDP 1 százalékkal zsugorodott az idei év első negyedévében az egy évvel korábbi szinthez képest. Immár a harmadik olyan egymást követő negyedévben zsugorodott a gazdaság az előző negyedhez képest – a gazdaság recesszióban van, s a Coface előrejelzése szerint az idén a cseh GDP összességében 0,3 százalékkal mérséklődik. Az euró övezetben kialakult recesszió hatott a cseh exportra, amelynek az éves dinamikája ugyan még így is 6,9 százalékos, ám ez a leggyengébb teljesítmény 2009 utolsó negyedéve óta. Az import dinamikája is lelassult (1,4 százalékos lett), a belső kereslet lassulásának beindulásával. A kiskereskedelmi forgalom mérséklődött (áprilisban 3 százalékkal maradt el a 2011. április szinttől), együtt mozogva a fogyasztói bizalom romlásával. A belső kereslet egyrészt azért lanyhult, mert az első negyedévben emelkedett a munkanélküliség (a 2011 negyedik negyedévi 8,2 százalékról 9,1 százalékra). Emellett emelték az áfa-kulcsot (10 százalékosról 14 százalékosra a legalacsonyabb rátát), ráadásul a legmagasabb kulcs 2013 januárjától 1 százalékponttal 21 százalékosra emelkedik. Mindezeken túl gyorsult az infláció (3,5 százalékosra). A beruházásokra hatnak a szűkülő hitelezési csatornák; a magánszektor hitelfelvételi aktivitása lelassult az idén az első negyedévben, a megelőzőben stagnált. Ez egyébként inkább mondható keresleti, mint kínálati problémának, miután a cseh bankrendszer megfelelően fel van tőkésítve, s hatékony is.

India minősítésén is rontott a Coface: negatív megfigyelési listára helyezte India A3-as besorolását, s különösen az üzleti környezet A4-es minősítését. Az ázsiai országban a 2010 márciusa és 2011 októbere között tapasztalható gyengülő külső kereslet és monetáris szigorítás fogja vissza a növekedést. A Coface arra számít, hogy az idén 6,5 százalékkal nő a gazdaság. Az idei első negyedév az elmúlt kilenc év leggyengébb növekedését produkálta, olyannyira, hogy az ipari kibocsátás csökkent. A 2012 júniusában 23 százalékkal bezuhant rúpia továbbra is nyomás alatt van, ami összefügg a magas szuverén kockázattal és a külföldi működőtőke-beáramlás fékeződésével. A valutára nehezedő folyamatos nyomások, az inflációtól való félelem és az államadósság szintje nem tesz lehetővé semmilyen gazdaságösztönzést. A 2012. márciusi választásokon a Kongresszus Párt pozíciója gyengült, ami lassítja a strukturális reformok végig vitelét. A korrupció folyamatosan magas szintje, a továbbra is kevésbé hatékony infrastruktúra és a szabályozói környezet minőségének a gyengülése miatt a külföldi befektetők aggodalma nő, s az üzleti környezet negatívan hat a növekedésre.

Argentína esetében a Coface B-ről C-re rontotta az üzleti környezet besorolását, azt követően, hogy bevezették a latin-amerikai országban a devizakontrollt, ami megnehezíti a valutához jutást mind az exportáló, mind az importáló vállalatok számára. A kormány szabályozói tevékenységének az instabilitása és egyre szaporodó és növekvő beavatkozási aktivitása kezdi aláásni a háztartások és az üzleti világ bizalmát, s hozzájárul a növekedési ütem lassulásához.

Szlovákiában ugyanakkor javult a helyzet: a Coface máris eltávolította a negatív megfigyelési listáról Szlovákiát, amelyre 2011 decemberében helyezte. A Magyarországgal szomszédos euró-övezeti állam az első negyedévben 3,2 százalékos éves növekedést produkált, a megelőző negyedévben a dinamika még csak 1,75 százalékos volt. A Coface felfelé módosította a szlovák növekedési prognózisát: a korábbi 1,1 százalékról 1,9 százalékra várja a dinamikát az idén. Az európai gazdasági környezet romlása ellenére Szlovákia gazdaságának továbbra is az export a motorja. A nettó kivitel 2012 első negyedében 2,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az ipari termelés pedig 9,2 százalékkal (2011 utolsó negyedében ez utóbbi dinamikája még csak 3,1 százalékos volt). A belföldi kereslet némileg mérséklődött (éves alapon -0,7 százalék), és az idén nem lesz a növekedés motorja. Ugyanakkor a kormánynak van lehetősége a belföldi kereslet élénkítését célzó manőverekre, köszönhetően az államadósság szintjének, ami a GDP mindössze a 45 százaléka. Ez pedig mérsékelheti a kiigazítási erőfeszítések iránti igényeket, hiszen az elmúlt pár évben az államháztartási hiány GDP-arányos mutatója az ilyen erőfeszítéseknek köszönhetően javult: a hiány a 2009-2010-es 8 százalékról 4,6 százalékra csökkent 2012-re.

Indonézia: pozitív megfigyelési listára került az ország B, s az üzleti környezet C besorolása. A kedvező demográfiai tényezők erősítik a belföldi piacot, a Kínába irányuló nyersanyagexport pedig hozzájárul a dinamikus növekedés fenntartásához. A szuverén államadósság besorolásának javulása, a bankszektor szerkezeti átalakítását célzó reformok és a korrupció ellenes folyamatos küzdelem erősíti a gazdaságot, és azt a képességét, hogy állja a sarat a romló világgazdasági környezet közepette is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során