Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. November 03. 11:50, kedd | Belföld
Forrás: mti

Szálló por - Több városban tovább romlott a levegő minősége

Szálló por - Több városban tovább romlott a levegő minősége

Több helyen is tovább romlott a levegő minősége. A levegő magas szállópor-koncentrációja (PM10) miatt kedden már hat település és Budapest levegőjét is egészségtelennek minősítette az Országos Közegészségügyi Központ.

Az OKK térképén narancssárgával jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő Budapesten, Vácon, Szolnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Nyíregyházán, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Ajkát, Dunaújvárost, Százhalombattát, Szegedet, Salgótarjánt és Debrecent a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

Az OKK a levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzi. Táblázatuk a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már hétfőn felhívta a figyelmet a magas szállópor-koncentráció veszélyeire. Az ÁNTSZ azt javasolta, hogy az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főként az idősebbek minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kinti aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, és óvják a gyerekeket a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára