Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 29. 07:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Százhetven új ügyeleti gépjárművet kapott az Országos Mentőszolgálat

Százhetven új ügyeleti gépjárművet kapott az Országos Mentőszolgálat

Az alapellátási ügyeletet szolgáló százhetven új gépjárművet vehetett át az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ügyeleti szolgálata hétfőn Budaörsön.

Az ünnepélyes átadáson Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára kiemelte, hogy az új ügyeleti rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés vármegyékben eddig több mint 120 ezer órányi ügyelet alatt 110 ezer beteget láttak el.

"Teljes mértékben jól lett kalibrálva az új ügyeleti rendszer", jól lettek megtervezve az ügyeleti pontok, az orvosok száma, az ellátás mértéke. Nem lett sorban állás, nem kell várakozni, hanem ügyeleti időben el tudják látni a betegeket az orvosok - húzta alá az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az új ügyeleti rendszer azért is a betegek érdekét szolgálja, mert sokkal biztosabb az ellátás, a korábban eltérő ügyeleti szolgáltatók helyett az Országos Mentőszolgálat egységes tevékenységet nyújt, és az orvosok számára is kiszámítható.

A kormányzati forrásból megvalósult mostani 2 milliárd forintos fejlesztés fontos előrelépés az ügyeleti rendszerben, a jövő évre elfogadott költségvetésben pedig az egészségügyi soron 425 milliárd forinttal több szerepel - mondta, kiemelve, hogy ebből a többletből lesz fedezet arra, hogy ez a jobb színvonalú, magasabb óradíjakkal, jobb autókkal, jobb informatikai háttérrel, jobb felszereltséggel működő ellátás biztosított legyen mindenki számára.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója felidézte, hogy februártól kezdték el az új ügyeleti rendszert működtetni, hónapról hónapra új vármegyéket kapcsolnak be, és több mint százezer beteg kapott már ellátást ebben a rendszerben.

A stabil rendszer működéséhez az eszközök is hozzájárulnak - mutatott rá, hozzátéve, hogy az autók mellett olyan új orvostechnikai eszközöket is beszereznek, amelyekkel az országban egységesen mindenhol ugyanolyan magas színvonalú ellátást fognak tudni nyújtani.

A főigazgató kiemelten felhívta a figyelmet az 1830-as ügyeleti számra, amely a klasszikus ügyeleti feladatok esetében hívható, tehát a nem sürgős-életveszélyes állapotú betegek számára jelent segítséget.

Csató Gábor kitért arra is, hogy a következő időszakban újabb három vármegyét, Jász-Nagykun-Szolnokot, Veszprémet és Baranyát kapcsolják be a rendszerbe.

Az új autókat bemutatva elmondta azt is, hogy a gépjárművek 130 lóerős, hibridmotorú autók.

Az MTI kérdésére hozzátette, hogy a tavaly átadott 22 és a most átadott 170 autóval - 100 Suzuki Vitara és 70 Suzuki S-Cross gépjárművel - összesen 192 autó segíti az OMSZ ügyeleti szolgálatának munkáját, így minden járásba jut jármű.

Címkék: mentőszolgálat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk