Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Április 11. 08:16, hétfő | Helyi
Forrás: sopron.hu

Széchenyi emlékév - Széchenyi legyen példa a fiatalok számára

Széchenyi emlékév - Széchenyi legyen példa a fiatalok számára

Gróf Széchenyi István (1791-1860) halálának évfordulóján Nagycenken emlékülést szerveztek, a Magyar Posta bélyeget bocsátott ki a Széchenyi emlékévre.

Az eseményen a Széchenyi-család mauzóleumában tartott koszorúzást megelőzően L. Simon László államtitkár méltatta Széchenyi István életművét.

Koszorúzást tartottak a Széchenyi-család felújított emlékhelyénél. A mauzóleumnál L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára arról beszélt, hogy minden évre jut két-három olyan évforduló, amire a magyarok büszkék lehetnek, az idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk.

Az államtitkár felidézte, hogy a múlt héten határozatban fejezte ki tiszteletét Széchenyi Istvánnal szemben, a "legnagyobb magyar" születetésének 225. évfordulója alkalmából, amelynek előterjesztője volt együtt Firtl Mátyással, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjével, aki jelen volt az eseményen.

L. Simon László elmondta még, hogy az emlékévben kormányzati támogatással megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is.

L. Simon László elmondta még, hogy az emlékévben kormányzati támogatással megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is.

L. Simon László kiemelte a nagycenki örökséget, Széchenyi alakjának példaként való felmutatását, amelyhez elengedhetetlen a megkezdett fejlesztések folytatása, ugyanakkor a Széchenyi István életútját bemutató kiállítás újragondolása sem kevésbé jelentős lépés. Az új koncepció célja egy a fiatalokat is megszólító, valóban izgalmas és érdekes tárlat kialakítása - mondta el a Miniszterelnökség államtitkára.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az emlékbélyeget 300 ezer példányban bocsátották ki. A bélyeg grafikája, ifj. Szunyoghy András grafikusművész munkája a Duna szabályozásának is emléket állít, de a folyó vonalai között gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki.

A grafikán bélyeg 225 forintos névértéke is jelképes: a Széchenyi István 225 éve született, ebből az alkalomból rendezik meg idén az emlékévet.
Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig személye vagy a hozzá köthető vívmányok, tettek bélyegeken.

Címkék: emlékév, széchenyi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.