Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Augusztus 31. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szeptembertől drágulnak a változó kamatozású lakáshitelek

Szeptembertől drágulnak a változó kamatozású lakáshitelek

A jegybanki alapkamat emelkedése miatt a három havi BUBOR-hoz kötött, változó kamatozású lakáshitelek kamata szeptembertől 0,7 százalékponttal emelkedik - közölte a Bankmonitor.hu.

A szakportál közleménye szerint a BUBOR az a kamat, amelyen a kereskedelmi bankok hitelt nyújtanak egymásnak rövid futamidőre, vagyis gyakorlatilag a változó kamatú hitelek "beszerzési ára". Azért emelkedik a változó kamatozású lakáshitelek kamata szeptembertől 0,7 százalékponttal, mert augusztus végén az akkor érvényes három havi BUBOR 1,61 százalék, míg a három hónappal ezelőtti, május végi érték 0,91 százalék volt.

A Bankmonitor számításai szerint a 0,7 százalékpontos kamatemelés egy 10 millió forint összegű, 10 év hátralévő futamidejű kölcsönnél nagyságrendileg 3300 forintos törlesztőrészlet-emelkedést eredményezne.

Arra is rámutattak, hogy a hitelmoratórium miatt sok adós nem érzékeli a kamatemelést, hiszen 2020. március 18-a óta nem kell fizetni egyes adósoknak a hitelük után semmit. Ezen adósoknak a kamatokat nem engedik el a szüneteltetés alatt, és törlesztőrészletük is megemelkedhet a moratóriumot követően az esetleges kamatemelkedések miatt. Mivel a moratórium kezdete óta 1 százalékponttal emelkedett a 3 havi BUBOR értéke, vagyis az érintett kölcsönök kamata is, így októbertől az érintett adósok a kamatemelkedés miatt a törlesztőrészletek növekedésével fognak szembesülni, ugyanis a jelen állás szerint szeptember 30-ig tart a moratórium.

Mindezek alapján úgy vélik, hogy egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű kölcsön adósa 4700 forint törlesztőrészlet-emelkedéssel fog szembesülni a futam idejének megnövekedése mellett.

Közölték, az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek csaknem fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezekben a konstrukciókon is igen jelentős a három havi kamatperiódusú konstrukciók aránya, ami azzal magyarázható, hogy a devizahitelek forintra váltásakor a kamatperiódust 3 hónapban határozták meg.

Címkék: bank, hitel, kamat, lakáshitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára