Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 16. 06:59, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szigorítanának a hitelminősítőkre vonatkozó szabályokon

Szigorítanának a hitelminősítőkre vonatkozó szabályokon

Szigorú új szabályokat javasolt az Európai Bizottság kedden a hitelminősítő intézetekre vonatkozóan.

Ugyanakkor mégsem tett olyan javaslatot, amely szerint a nemzetközi konszolidációs programmal segített országok vonatkozásában ideiglenesen fel kellene függeszteni a minősítések kibocsátását.

A javasolt rendelkezések között szerepel a hitelminősítők váltogatásának rendszere, az uniós tőzsdefelügyeleti hatóság illetékességének valamelyes növelése, az ügynökségek jogi felelősségre vonásának megkönnyítése. Strasbourgi sajtótájékoztatójáén a témáért felelős Michel Barnier biztos azt mondta, hogy a bizottság nem tett le a minősítések ideiglenes felfüggesztését célzó kezdeményezésről, de annak hivatalos előterjesztését elhalasztotta. Nem szerepel a javaslatok között egy uniós hitelminősítő ügynökség létrehozása sem, amiért már kedden bírálatok érték a brüsszeli bizottságot, mások mellett a szocialista EP-frakció részéről.

Mint ismert, kedden negatív kihatású megfigyelés alá vette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait a Standard & Poor’s hitelminősítő. Múlt hét szombaton pedig negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, „BBB mínusz/A-3” szintű osztályzatait. Pénteken a Fitch Ratings rontott hazánk besorolásán. A miniszterelnök szóvivője ennek kapcsán hangsúlyozta: a magyar gazdaság teljesítménye, a kormány gazdaságpolitikája és a költségvetési számok világosan mutatják, hogy semmilyen valódi ok nincs Magyarország leminősítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni