Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2021. December 18. 14:01, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Szlovéniában emlékeztető oltás szükséges a Covid-igazolványok határozatlan idejű érvényességéhez

Szlovéniában emlékeztető oltás szükséges a Covid-igazolványok határozatlan idejű érvényességéhez

A szlovén kormány pénteken elfogadott rendelete értelmében a két adag védőoltást felvettek számára februártól egy évről kilenc hónapra csökken a Covid-igazolvány érvényessége

- közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM). Az emlékeztető, harmadik oltás felvételével a védettségi igazolások határozatlan időre szólnak.

A döntés az immunizálással foglalkozó tanácsadói bizottság ajánlásán alapul, és összhangban van az Európai Betegségellenőrzési Központ (ECDC) útmutatásaival, amelyek szerint az emlékeztető oltásokra szükség van a járvány hatékony leküzdése érdekében - írta az UKOM.

A határozat csak a 18 éven felüli állampolgárokra vonatkozik.

Határozatlan időre szól azok védettségi igazolása is, akik felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből, és ezt követően kétszer is beolttatták magukat.

Azoknak, akik felépültek a fertőzésből, illetve felgyógyultak, és csak egy oltással rendelkeznek, Covid-igazolványuk csak 180 napig lesz érvényes.

Péntekre 1278 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 12 beteg halt meg. Kórházban 746 beteget ápolnak, közülük 237-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 240 763-an kaptak védőoltást, közülük 1 176 493-an már a második adagot is felvették.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3778 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 54-en haltak meg. Kórházban 2188 beteget ápolnak, közülük 288-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 237 974-en kaptak védőoltást, közülük 2 073 410-en már a második adagot is felvették.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője pénteken arra szólította fel az embereket, hogy az ünnepi időszakban kerüljék az összejöveteleket.

Mindenki számára az a legbiztosabb, ha a szilvesztert a szabadban tölti, az ünnepi miséket pedig a televízióban követi - mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az omikron vírustörzs a delta variánsnál is sokkal gyorsabban terjed. Horvátországban a múlt héten azonosították az új vírust, és azóta nyolcra nőtt az igazoltan omikronnal megfertőződöttek száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.