Városlista
2022. január 27, csütörtök - Angelika

Hírek

2022. Január 04. 10:45, kedd | PR
Forrás: (X)

Talajelőkészítés egyszerűen talajfúróval

Talajelőkészítés egyszerűen talajfúróval

A különféle kerti és közművesítési munkák során elkerülhetetlen, hogy a talajjal is dolgunk legyen. A precíz lyukak és gödrök kialakítása ásóval bonyolult lehet, épp ezért jöhet jól, ha kéznél van egy talajfúró.

A szükséges furatok

Furatok elhelyezésére nem csak falakban lehet szükség, hanem a talajban, vagy más földfelületekben is, legyen szó akár kerti munkákról, akár más infrastrukturális, kivitelezési feladatokról. Főleg az előbbi esetben természetesen adja magát, hogy a kívánt lyukakat kézi erővel ásóval alakítsuk ki, ugyanakkor erre is létezik könnyebb és precízebb megoldás. Ha megfelelő mélységű, átmérőjű, szabályos furatokat szeretnénk elhelyezni a talajban, a talajfúró jelenti a megoldást.

De mikor is jöhet jól, ha kéznél van egy talajfúró a fészerben? Kerti munkák esetén ideális társ lehet például a faültetési munkák során, gyümölcsöskertek kialakításánál. Ezt ásóval, teljesen kézi munkával kivitelezni rendkívül időigényes és fárasztó. A talajfúró segítségével sok energiát és időt spórolhatunk meg. De jellemző felhasználási módja például a kerítésépítéshez szükséges oszlopok helyének kifúrása is, mely esetén szintén komoly segítséget nyújt.

A teljesen manuális megoldás

Ahogy a legtöbb szerszám és kerti eszköz esetén, úgy a talajfúróknál is különféle kategóriákkal találkozhatunk, az olcsóbb megoldásoktól az egészen magas árkategóriába tartozó készülékekig. A talajfúrók legegyszerűbb kategóriáját a teljesen manuális eszközök jelentik, melyek a meghajtásukhoz emberi erőt igényelnek. Ezek lényegében egyszerű, fém rúdra rögzített fúrófejek, melyeket erővel forgatva szabályos, adott átmérőjű lyukakat vájhatunk a talajba.

Ezek az eszközök akkor lehetnek ideálisak, ha kisebb kerti munkákra alkalmaznánk alkalmi jelleggel. Faültetéshez, oszlopok elhelyezéséhez, bármilyen kisebb infrastruktúra kiépítéséhez komoly segítség lehet. Ám tekintve, hogy mozgatása emberi erőt igényel, nagyobb volumenű kivitelezési munkákhoz nem ajánlott, hiszen sem a teljesítmény, sem az időigény nem kedvez az ilyen jellegű feladatoknak. Erre léteznek komolyabb megoldások.

Elektromos és benzines fúrógépek

A talajfúrásra elsőként mindenképpen függőleges tevékenységként gondolnánk, sok kivitelezési munka során azonban szükség lehet vízszintes fúrásokra is. Ilyen például a vezetékek, csövek telepítése, infrastruktúra fejlesztés, bővítés és még sorolhatnánk. De bármely irányba is használnánk a talajfúrót, annyi bizonyos, hogy a komolyabb kivitelezési munkák komolyabb eszközöket kívánnak meg. Itt jönnek képbe a benzines és elektromos talajfúrók.

Ezek az eszközök már motor segítségével hajtják meg a fúrószárat, ezáltal folyamatos nagy teljesítményre képesek. Az ipari teljesítmény persze magasabb árkategóriát is eredményez, ezek a talajfúrók már tényleg csak azoknak érik meg, akik folyamatosan ilyen volumenű munkákat végeznek. Válasszuk ugyanakkor bármelyik modellt is, akár hobbi- akár profi szintű felhasználóként, egy talajfúró mindenképpen komoly segítség a fúrási munkák során.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:12, csütörtök | PR

Zajlik a közigazgatás, védelem ágazat munkaerőpiaci elemzése!

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2021. December 04. 12:54, szombat | PR

Tutira mennél? Segít az online angol középfokú nyelvvizsga!

Egyelőre még nincsenek lezárások, de ez akár változhat is. Ha nem bíznád a véletlenre, akkor válaszd az online angol középfokú nyelvvizsgát, amit karanténban és lezárások alatt is bármikor teljesíthetsz.

2021. December 03. 18:24, péntek | PR

A vállalatok javában radírozzák a Fordista-modelleket

Egy átfogó kutatás a napjainkban zajló történelmi jelentőségű változásokra világított rá.