Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában

Tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában

Tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában kedden az MTA székházában. Kilenc természettudós mellett egy politikatudományi szakembert ismertek el idén.

A személyenként hétezer eurós pénzjutalommal járó Junior Prima díjat a magyar tudomány kategóriában az idén hatodik alkalommal adták át - emelte ki a díjat gondozó és a jutalmat biztosító Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az MTI-hez eljuttatott közleményében.
"Díjazottjaink eddigi életútja is bizonyítja, hogy tudás és erkölcs kéz a kézben jár. Senki sem léphet föl a tudomány magasabb lépcsőfokaira anélkül, hogy számtalanszor le ne győzte volna önmagát. Minden nagy érték lemondásból születik, ifjú tudósaink eredményei is a folyamatos megfeszített munkájuknak a gyümölcsei" - hangsúlyozta köszöntőjében Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója.
Czakó Gábor (elméleti kémia) a molekuláris kvantumkémia, az elméleti molekulaspektroszkópia és különösen az elméleti reakciódinamika nemzetközileg elismert kutatója.
Dudás Levente (villamosmérnöki tudományok) alapítóként és meghatározó fejlesztőként vett és vesz részt az első magyar műhold, a MASAT-1 projektjében, amelyben a műholdfedélzeti kommunikációs rendszer és a földi állomás kifejlesztéséért felelős.
Kiss Gábor Gyula fizikus a szupernóva-robbanás során keletkező protongazdag nehéz magokat termelő magreakciók tanulmányozásában ért el nemzetközileg is kiemelkedő kísérleti és elméleti eredményeket.
Korcsmáros Tamás biológus a méltatás szerint harmincévesen kutatócsoport- és cégvezető, kiemelkedő tehetséggondozó, egyetemi oktató és nagy sikerű, sok ezer fős nemzetközi tudományos rendezvények szervezője.
Kun Gábor a fiatal matematikusnemzedék "rendkívül ígéretes tagja", akitől a laudáció szerint további alapvető fontosságú eredmények várhatóak.
Lazáry Judit (orvostudomány) "korosztályának és szakterületének kiemelkedő fiatal tehetsége, aki az empatikus, emberközpontú gyógyító munka mellett végzett kutatásaival került a pszichofarmakogenomika nemzetközi élvonalába."
Marton Péter (társadalomtudomány), aki egyebek közt komparatív külpolitika-elemzéssel, az államépítés politikai viszonyaival és szociológiájával, a külpolitikai döntéshozatal pszichológiájával, az afganisztáni államépítési kísérlettel foglalkozik, rendszeresen megméretteti magát nemzetközi fórumokon, tanulmányai rangos folyóiratokban látnak napvilágot.
Nagy Nikoletta (orvostudomány) a bőrgyógyászati kórképek genetikai hátterének vizsgálatában elért eredményeivel, illetve oki terápiás eljárások, sejt- és génterápiás módszerek kidolgozásával szerzett magának nemzetközi elismerést.
Rokob Tibor András (elméleti kémia) eredményei a méltatás szerint alapvetően új elméleti kiindulópontot szolgáltatnak a környezetbarát kémiai katalizátorok kifejlesztéséhez.
Tóth Gyula mérnök-fizikus az elméleti és számítógépes anyagtudomány "kiemelkedően tehetséges és erősen motivált fiatal kutatója", aki a megszilárdulási folyamatok, ezen belül a kristálymagképződés térelméleti modellezése terén ért el nemzetközi szinten jelentős eredményeket.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.