Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. December 16. 13:04, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tízből egy spanyol már átesett a vírusfertőzésen

Tízből egy spanyol már átesett a vírusfertőzésen

Tízből egy spanyol már átesett a koronavírus-fertőzésen - derült ki abból az országos reprezentatív vizsgálatból, amelynek előzetes eredményét kedden ismertették Madridban.

A felmérés szerint a lakosság 9,9 százaléka, mintegy 4,7 millióan kapták el már a vírust, egyik fele az első, másik fele a második hullámban - részletezte az eredményeket Raquel Yotti, a kutatást irányító III. Károly egészségügyi kutatóintézet igazgatója.

A szakember emlékeztetett: a spanyol egészségügyi minisztériummal és a statisztikai hivatallal (INE) közösen már negyedik alkalommal tesztelték a lakosság átfertőzöttségét. A legutóbbi, nyáron közölt eredmény még 5,2 százalékos eredményt mutatott.

Marina Pollán, a spanyol epidemiológiai központ vezetője elmondta: a leginkább érintett spanyol területek Madrid, Kasztília-La Mancha, Kasztília és León tartományokban találhatók, ahol egy-egy megyében 18 százalékot meghaladó átfertőzöttséget találtak.

A legalacsonyabb, 5 százalék alatti eredményeket a Kanári-szigetek, Galicia, Valencia és Andalúzia több megyéjében igazolták a kutatás során használt szerológiai gyorstesztek.

A november második felében végzett felmérésben a felkért 95 ezer emberből több mint 51 ezren vettek részt. Négyezer ember kivételével ugyanazok, aki a korábbi három szakaszban is közreműködtek. A szakemberek jövő januárban és áprilisban is megismételik az átfertőzöttség-kutatást.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kitörése óta több mint 1,75 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a dél-európai országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése