Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 05. 08:00, péntek | Helyi

Átjáró Sopronban: Folyamatos kocsisor, lassú haladás

Átjáró Sopronban: Folyamatos kocsisor, lassú haladás

A vasúttársaság ígéri, hogy a soproni Batsányi utcai vasúti átjáró megnyitása után gyorsabb lesz a közlekedés a Kossuth Lajos utcában is. Itt ugyanis rendszeresek a dugók.

Egy sokakat hátrányosan érintő és rendszeresen ismétlődő problémával kapcsolatban fordult egyik olvasónk szerkesztőségünkhöz. A reggeli órákban – jellemzően a 7 órától 9 óráig terjedő időszakban – meglehetősen sok gépjármű halad(na) át a Sopron, Kossuth Lajos utcai vasúti átjárókon.

Ez az az időszak, amikor a közlekedők nagy számban igyekeznek iskolákba, munkába. Az utóbbi hónapokban többször is előfordult, hogy a 2 vasúti vonalon több, mint 20 percig tartott átkelni. Tapasztalatom, hogy a vasúti fényjelző készülék az indokoltnál tovább mutat tilos jelzést. A hibás rendszer ugyanis könnyen szabályszegésre ösztönzi a siető, időzavarban levő járművezetőket, gyalogosokat, ami balesetveszélyt hordoz magában. Mit tesz a vállalat az említett szakaszon a gyorsabb átjutás érdekében? Amennyiben iskolai, munkahelyi késés történik a GYSEV vállalja-e a késés okának igazolását vagy ezt peres úton kell érvényesíteni - tette fel a kérdést olvasónk.

Az ügyben megkerestünk a vasúttársaságot, ahol előljáróban leszögezték: a GYSEV Zrt. a fény-, és félsorompóval felszerelt vasúti átjárók esetében is a hatályos jogszabályok betartásával jár el.

A sorompók többszörösen biztosított, automatikus rendszer alapján működnek. Tilos jelzés akkor lép életbe, ha a közeledő vasúti szerelvény bizonyos távolságon belülre ér. A jelzés addig marad érvényben, amíg a szerelvény áthalad az átjáró területén.

A soproni, Kossuth Lajos utcai átjárónál az elmúlt hetekben valóban előfordulhatott, hogy a korábbinál kicsit hosszabb ideig volt érvényben a tilos jelzés. Ez egyrészt abból fakadhat, hogy hétfőtől megkezdték a szomszédos, Batsányi utcai átjáró teljes felújítását. Amíg a munkálatok tartanak (e hét péntek), addig az áthaladó vonatok csak csökkentett sebességgel közlekedhetnek. Mivel a vonatok lassabban járnak, több idő alatt érnek a szomszédos, Kossuth Lajos utcai átjáróhoz.

Így ezen a héten hosszabb az az időtartam is, amíg az átjáróban tilosat jeleznek a sorompók. Másrészt pedig szeptemberben és októberben a soproni állomás területén több nagyobb pályaépítési munkát is elvégeztek szakemberek, ami szintén sebességkorlátozással járt. Emiatt is előfordulhatott, hogy többet kellett várni a Kossuth utcai átjárónál.
Ez természetesen a frekventált, reggeli időszakban okozza a legtöbb kellemetlenséget, hiszen ilyenkor mind autóval, mind pedig vonattal sokan indulnak iskolába vagy munkába.

A GYSEV szakemberei az előírások szerint folyamatosan vizsgálják a Kossuth utcai átjáró jelzőberendezéseit is. Az elmúlt időszakban mind fénysorompó, mind pedig a csapórudas félsorompó rendeltetésszerűen, a meghatározott hatósági szabályok szerint működött. A társaság így tudja biztosítani az autóban ülők, a gyalogosok és a vonat utasainak megfelelő biztonságát, ami vasúti átjáróknál a legfontosabb tényező.

Ettől függetlenül az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk, a Batsányi utcai átjáró felújítása, valamint az említett pályaépítési munkák befejezése után a Kossuth utcai átjáróban is gyorsabban lehet majd áthaladni.

Az autósoknak javasolják, hogy a Frankenburg úti, valamint a múlt héten átadott Kőszegi úti aluljárót használják – ez esetben elkerülhetik a várakozást sorompó.

-tudósított a Kisalföld.
Fotó: Magasi

Címkék: felújítás, GYSEV, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.