Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 14. 10:03, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt

A viharos széllökések miatt több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt, több térségben emellett a hófúvás miatt elsőfokú riasztás van érvényben.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Vas, Zala, Veszprém és Somogy megye jelentős részén, valamint Győr-Moson-Sopron megye egy térségében már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. E szerint ezeken a területeken a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.
A nyugati országrészben már többfelé havazik. Így a Dunántúl több térségére a hófúvás miatt is kiadtak citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást, de a keleti országrészben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több térségében is az elsőfokú riasztás van az erős szél, valamint a várható hófúvás miatt.
Az egész napra szóló veszélyjelzési előrejelzés szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van első- vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére, valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztályának az MTI-hez is eljuttatott legfrissebb figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz.
Kifejtették: az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű – több mint 20-30 milliméter – eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat.
Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben. Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű.
Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben, később másutt is viharos - 60 és 100 kilométeres óránkénti sebességű - széllökések kísérik. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén az óránként 100 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek. A Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain pedig akár az óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökés sem kizárt – írták.

Címkék: Időjárás-vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben