Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Július 19. 07:31, szerda | Külföld
Forrás: mti

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás a regensburgi dóm fiúkórusában

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás a regensburgi dóm fiúkórusában

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás 1945 óta a németországi Regensburg katolikus székesegyházának világhírű fiúkórusában az ügyben indított vizsgálat kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint.

A regensburgi egyházmegye vezetése által elrendelt független, külső vizsgálat megállapította, hogy a kórus mellett előkészítő iskolát, bentlakásos általános iskolát és zenei gimnáziumot működtető oktatási és zenei egyházi intézményben a második világháború óta nagy valószínűséggel 547 egykori diákot ért bántalmazás, és köztük 67 diák volt szexuális bántalmazás áldozata.

A feltárt cselekményekért nagy valószínűséggel 49 személy felelős, köztük 45-en kizárólag testi, 9-en kizárólag szexuális bántalmazást követtek el. Az esetek többsége ugyan a hatvanas és a hetvenes években történt, de nagy valószínűséggel még a kilencvenes évek elején is előfordultak gyermekek sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények.

A vizsgált időszakban néhány kivételtől eltekintve valamennyi feltárt cselekmény bűncselekménynek számított. A fizikai erőszak mellett a pszichikai, lelki erőszak formái is előfordultak.

Az áldozatok közül sokan még ma is szenvednek a sérelmükre elkövetett bűncselekményektől lelki trauma formájában - áll az intézmény honlapjáról is elérhető jelentésben.

A cselekmények hátterében "egyéni indítékok" mellett "intézményi indítékok" is jelen voltak. Az erőszak alkalmazásának célja intézményi szempontból "a gyermekek akaratának megtörése volt, a maximális fegyelem és teljesítőkészség biztosítása érdekében".

A több mint ezer éve, 975-ben alapított intézmény oktatási, nevelési rendszere a vizsgált időszakban teljes egészében "a zenei csúcsteljesítmény, és ezzel a siker" szolgálatában állt. Az "elszigetelés és a kommunikáció megtagadásának csaknem tökélyre fejlesztett rendszere" pedig megakadályozta, hogy a visszaélésekről kijussanak információk az intézmény falai közül - állapították meg a jelentésben.

Az esetek feltárásának és az elkövetők felelősségre vonásának ügyét egészen 2010-ig az érdektelenség jellemezte a vezetésé részéről, az intézmény tekintélyének védelmében elmulasztották a bejelentett esetek feltárását.

A regensburgi egyházmegye 2010 tavaszán fogott hozzá a történtek feldolgozásához, de a vállalkozás egy sor stratégiai, szervezési és kommunikációs hiba miatt nem felelt meg az áldozatok és az egyházmegye által támasztott elvárásoknak. A többi között ezért döntöttek úgy 2015-ben, hogy külső, független szakértők folytassanak vizsgálatot - áll a jelentésben, amely szerint munka célja a feltárás mellett a feldolgozás az áldozatok bevonásával és a jóvátétel.

Hozzátették: az intézményben időközben megszüntették a visszaéléseket ösztönző szervezeti, működési hibákat, korszerű pedagógiai módszerekkel dolgoznak és célzott prevenciós eljárásokkal igyekeznek elkerülni az esetek megismétlődését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.