Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 19. 14:09, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Tombol a járvány Afrikában

Tombol a járvány Afrikában

Az év eleje óta már több mint 740-en vesztették életüket Afrika nyugati és középső részén agyhártyagyulladásban – közölte az ENSZ égisze alatt működő Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Április 1-jéig már 749 halálos áldozatot szedett a meningitisz, és 8667 fertőzöttet regisztráltak Afrika nyugati és középső területein, a halálozási arány 8,64 százalék, ami ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat a korábbi évekhez képest – tájékoztatott közleményében a szervezet térségbeli, dakari központja.

A jelentés szerint összesen 11 országban okoz problémát a betegség, ezek mindegyike az „agyhártyagyulladás afrikai övében” található, amely a fekete-afrikai Szenegáltól egészen Etiópiáig húzódik. Burkina Faso és Csád az agyhártya gyulladásos megbetegedésével járó kór által legsúlyosabban érintett országok. A közleményből kiderül, hogy Burkina Fasóban nyolc, míg Csádban hét körzetében tombol a járvány, több körzetben pedig riadót rendeltek el a betegség átterjedésének veszélye miatt. Burkina Fasóban az év eleje óta már 3630-an, Csádban pedig 2136-an fertőződtek meg.

A meningitisz az agyvelőt és a gerincvelőt borító hártyás burok gyulladását okozza, és elsősorban a gyermekekre és a fiatal felnőttekre jelent veszélyt. A betegség visszafordíthatatlan szövődményekkel járhat, mint például a süketség vagy az értelmi fogyatékosság.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.