Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2011. November 15. 06:52, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Bár folyamatosan javul a csecsemőhalálozási arány Magyarországon, az európai uniós országok között még mindig csupán a mezőny utolsó harmadában kullogunk – írja a Magyar Nemzet a KSH adatai alapján.

A lap kiemeli, hogy nem a klinikáiról híres Budapesten a legjobbak a mutatók: arányaiban a legkevesebb csecsemő Zala és Fejér megyében hal meg, közvetlenül a szülést követő napokban Tolna megyében veszítik el a legkevesebb újszülöttet. A legrosszabb a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol ezer élve szülöttből kilencen haltak meg egyéves korukig tavaly. A csecsemőhalandóság az anya lakóhelyének típusa szerint szintén jelentős különbségeket mutat: 2010-ben ezer élve szülöttre Budapesten 3,8, a városokban 5,5 és a községekben 5,8 halott jutott. A halandóság szempontjából hátrányos, hogy egyre később vállalnak gyereket a nők – írja a lap.

Míg az EU27 átlaga legutóbb 4,3 ezrelék volt, addig hazánkban ez az érték 5,1 – ami csupán a 21. helyhez elég. A nemek halandósága közötti különbségek már egyéves kor alatt is megmutatkoznak: a fiúcsecsemők halandósága 10 százalékkal haladja meg a leányokét. 2010-ben a fiúk arányszáma 5,6, a leányoké 5,1 ezrelék volt.

A születési testtömeg is rendkívül fontos. A 2500 grammnál kisebb súllyal született újszülöttek halandósága 44,4 ezrelék volt, míg a fölött 1,7 ezrelék. 1990 óta az arányszám mindkét súlycsoportban javult, azonban az egy éven aluli elhunytak egyre nagyobb százalékát teszik ki a kis súllyal születettek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 13:15, csütörtök | Belföld

Ledobta kutyáját a negyedikről egy férfi, ötven nap elzárásra ítélték

Állatkínzás miatt ötven nap elzárással sújtotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki három évvel ezelőtt ledobta a kisméretű kutyáját 4. emeleti lakásának teraszáról - írja a Fővárosi Törvényszék.

2023. Június 08. 13:11, csütörtök | Belföld

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

2023. Június 08. 13:09, csütörtök | Belföld

Gátat szab a kormány a külterületek belterületbe vonásának

Gátat szab a kormány a jövőben a külterületek belterületbe vonásának, különösen a balatoni térségben - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára csütörtökön Balatonfüreden.