Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2011. November 15. 06:52, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Bár folyamatosan javul a csecsemőhalálozási arány Magyarországon, az európai uniós országok között még mindig csupán a mezőny utolsó harmadában kullogunk – írja a Magyar Nemzet a KSH adatai alapján.

A lap kiemeli, hogy nem a klinikáiról híres Budapesten a legjobbak a mutatók: arányaiban a legkevesebb csecsemő Zala és Fejér megyében hal meg, közvetlenül a szülést követő napokban Tolna megyében veszítik el a legkevesebb újszülöttet. A legrosszabb a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol ezer élve szülöttből kilencen haltak meg egyéves korukig tavaly. A csecsemőhalandóság az anya lakóhelyének típusa szerint szintén jelentős különbségeket mutat: 2010-ben ezer élve szülöttre Budapesten 3,8, a városokban 5,5 és a községekben 5,8 halott jutott. A halandóság szempontjából hátrányos, hogy egyre később vállalnak gyereket a nők – írja a lap.

Míg az EU27 átlaga legutóbb 4,3 ezrelék volt, addig hazánkban ez az érték 5,1 – ami csupán a 21. helyhez elég. A nemek halandósága közötti különbségek már egyéves kor alatt is megmutatkoznak: a fiúcsecsemők halandósága 10 százalékkal haladja meg a leányokét. 2010-ben a fiúk arányszáma 5,6, a leányoké 5,1 ezrelék volt.

A születési testtömeg is rendkívül fontos. A 2500 grammnál kisebb súllyal született újszülöttek halandósága 44,4 ezrelék volt, míg a fölött 1,7 ezrelék. 1990 óta az arányszám mindkét súlycsoportban javult, azonban az egy éven aluli elhunytak egyre nagyobb százalékát teszik ki a kis súllyal születettek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:58, péntek | Belföld

Makronóm Intézet: elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen.

2023. Január 27. 13:57, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: elfogadhatatlan, hogy a német kormány miniszterei akadályozzák a paksi bővítést

Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal

2023. Január 27. 13:55, péntek | Belföld

Az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez 650 ezren csatlakoztak

Magyarország legnagyobb ünnepi összefogásához, az adventi adománygyűjtéséhez több mint 650 ezer adományozó csatlakozott és csaknem 300 millió forintot gyűjtöttek össze.

2023. Január 27. 13:50, péntek | Belföld

Nébih: Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).