Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. November 20. 11:38, péntek | Külföld
Forrás: index.hu, Fotó: Sebastien Rieussec / AFP

Újabb terror - ezúttal egy bamakói hotelben! 170 túszt ejtettek a terroristák

Újabb terror - ezúttal egy bamakói hotelben! 170 túszt ejtettek a terroristák

Fegyveresek támadtak egy bamakói hotelre Maliban, írja a Reuters. A fegyveresek túszokat is ejtettek. Biztonsági források szerint dzsihadisták lövöldöztek a folyosón, a hetedik emeleten.

Biztonsági források szerint „dzsihadisták lövöldöztek a folyosón", a hetedik emeleten. A hotel üzemeltetője szerint a támadók legalább 170 embert ejtettek túszul: 140 vendéget és 30 alkalmazottat.


A Radisson Hotelben történt támadásban egyes hírek szerint 3 ember meghalt. két mali és egy francia állampolgár. A túszdráma most is folyamatban van, a mali rendőrség, katonaság és az ENSZ-békefenntartók a helyszínen vannak. A környéket elkerítették. A 190 szobás szállodában nagyon sok külföldi, főleg franciák laknak.
Az egyik francia rádió szerint három támadó diplomata-rendszámos autóval hajtott a hotel területére, és már a kertben elkezdtek lőni, mielőtt az épületbe léptek volna. A Reuters tíz fegyveres támadóról ír, míg a hotel üzemeltetője kevesebbről.
A Reuters forrásai szerint néhány túszt elengedtek: azokat, akik idézni tudtak a Koránból.

Az Al-Jazeera értesülései szerint a túszok között van Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere.

Márciusban öt ember halt meg egy gránátos és gépfegyveres támadásban Bamakóban. A fegyveresek egy étterem vendégeire támadtak, az öt halott között egy belga és egy francia állampolgár is volt. A Bamako Hippodrome nevű negyedében történt lövöldözésben összesen nyolcan sebesültek meg, a hatóságok terrortámadásként kezelték az ügyet. Szemtanúk szerint a támadók Allah Akbar felkiáltással kezdték meg támadásukat.
Augusztusban pedig 12 ember halt meg, és többen megsérültek, miután fegyveresek megtámadtak Sevare mellett egy szállodát, ahol ENSZ-békefenntartók szálltak meg. A támadók túszokat ejtettek, végül kormányerők a francia katonák támogatásával kiűzték a fegyvereseket a hotelből.
Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos.

Címkék: bamakó, terror

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -