Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Április 10. 15:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Újra kitűzhetők az időközi önkormányzati választások

Újra kitűzhetők az időközi önkormányzati választások

Vasárnaptól lehet kitűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt, mintegy 150 időközi önkormányzati választást a vonatkozó kormányrendelet szerint.

A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kitűzött választások pedig elmaradtak. Április 10-étől azonban kitűzhetők a korábban elmaradt időközi önkormányzati választások.

Amennyiben a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6-a és 2022. április 9-e között mondta ki feloszlását, a kiírásra vonatkozó döntés április 10-étől hatályos, ekkortól lehet kiírni az időközi választást.

Amennyiben a korábban kitűzött választásokat a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján nem lehetett megtartani, de már jogerőssé vált a jelöltek és listák nyilvántartásba vétele, akkor további jelöltet vagy listát már nem lehet állítani a választásra, az elmaradt választást pedig április 10-15. között kell kitűzni, május 8-ára.

Április 10-étől kezdeményezhetők a helyi népszavazások is, a már folyamatban lévő helyi népszavazási eljárások koronavírus-járvány miatt megszakadt határidejei április 10-án újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazásokat április 24-éig kell kitűzni. A szünetelő helyi népszavazási aláírásgyűjtések esetében a helyi választási iroda vezetője új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek, a szünetelés időtartama nem számít bele az aláírásgyűjtés határidejébe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint legalább mintegy 150, a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választást kell megtartani.

Címkék: időközi, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.